kort

Blokkade

Turkije blokkeert ook sluiproute Twitter

Twitter is steeds moeilijker te bereiken vanuit Turkije. Sinds vorige week is Twitter al niet meer te bereiken vanaf IP-adressen in Turkije. Daarop gebruikten veel mensen een omleiding waardoor ze tijdelijk een ander IP-adres kregen, om zo toch Twitter te kunnen bereiken. Nu heeft Turkije de blokkade opgeschroefd, alle internetproviders in Turkije hebben het IP-adres van Twitter geblokkeerd. De omleiding die veel Turken gebruikten werkt hiermee niet meer. De Turkse premier Erdogan heeft Twitter in de ban gedaan, omdat er voor hem ongunstige informatie wordt gedeeld. Eén van de boosdoeners is een YouTube-filmpje dat wijst op illegale activiteiten van de premier. YouTube weigert het filmpje van Erdogan te verwijderen.

App

Telegram heeft 35 miljoen gebruikers

Telegram, de Whatsapp-concurrent die na de overname van Whatsapp door Facebook razend populair werd, heeft nu 35 miljoen gebruikers. Dat maakte de berichtendienst gisteren via Twitter bekend. Het aantal gebruikers is een fractie van de 450 miljoen gebruikers die Whatsapp heeft. Het is onbekend hoeveel mensen Telegram actief gebruiken. In Nederland hebben veel mensen de app wel geïnstalleerd maar gebruiken hem niet veel. Telegram ziet er vrijwel hetzelfde uit als Whatsapp en biedt dezelfde functionaliteit. In Telegram is het bovendien mogelijk privéchats aan te maken waarbij de gesprekgeschiedenis niet wordt opgeslagen. Ook zouden berichten beter versleuteld zijn.

Afluisteren

Jimmy Carter stuurt post, geen e-mail meer

De voormalige Amerikaanse president Jimmy Carter is bang dat zijn e-mail door de NSA wordt gelezen. Hij gebruikt daarom ouderwets de post wanneer hij een vertrouwelijke brief wil sturen. Dat zei de oud-president op de Amerikaanse tv-zender NBC, schrijft technologiesite Webwereld. Carter zei ook dat hij vindt dat de NSA veel te veel vrijheden heeft gekregen en deze ook heeft misbruikt.

    • NRC