kort

Kinderen //

Gebruik gedaald van kinderopvangtoeslag

Het gebruik van de kinderopvangtoeslag is vorig jaar in totaal met 18 procent gedaald. Dat schreef minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) gisteren in een brief aan de Tweede Kamer. De daling komt onder meer doordat voor minder kinderen aanspraak werd gemaakt op een kinderopvangtoeslag. De daling voor het aantal kinderen wordt voor 40 procent veroorzaakt door bezuinigingen: ouders die gezamenlijk meer dan 118.189 euro verdienen, kunnen voor hun eerste kind geen toeslag meer aanvragen. Het gemiddeld aantal kinderen dat een toeslag kreeg, bedroeg vorig jaar 636.000. Daarnaast nam het aantal uren per kind ook af met 8 procent. Volgens Asscher komt dit mede doordat in de sector steeds meer per gebruikt uur wordt afgerekend.

Politiek //

50Plus vindt opvolger voor Jan Nagel

John Struijlaard wordt vrijwel zeker de opvolger van Jan Nagel als voorzitter van 50Plus. De huidige vicevoorzitter is unaniem door het bestuur voorgedragen. De benoeming staat op de agenda van de algemene ledenvergadering zaterdag in Hilversum. Er hebben zich nog twee personen kandidaat gesteld: Ellen Lindemans uit het Overijsselse De Krim en Michel Martherus uit Amsterdam. De beoogd voorzitter Struijlaard (65) is behalve vicevoorzitter ook fractievoorzitter van 50Plus in de Provinciale Staten van Zuid-Holland. Jan Nagel doet een stapje terug zodat hij zich weer volledig kan richten op zijn lidmaatschap van de Eerste Kamer.

Metalzanger //

‘Oderus Urungus’ van Gwar overleden

David Brockie, beter bekend als Oderus Urungus, de frontman van de Amerikaanse metalband Gwar, is op vijftigjarige leeftijd overleden. Brockie werd zondag dood aangetroffen in zijn woning. Gwar had net een Japanse tournee afgerond. De band, opgericht in 1984, stond bekend om zijn krankzinnige outfits en shows vol theaterbloed en nepsperma. Brockie werd tweemaal genomineerd voor een Grammy.

    • Novum
    • NRC