kort

Krant te koop //

Egeria zet NRC Media te koop

Investeringsmaatschappij Egeria zet NRC Media te koop. Dat heeft de uitgever van NRC Handelsblad, nrc.next en nrc.nl bekendgemaakt. Volgens president-commissaris A.G. Beelaerts van Blokland zoekt Egeria „een koper die de huidige strategie van de hoofdredactie en de directie van NRC onderschrijft en verder wil helpen uitbouwen”. Egeria kocht NRC ruim vier jaar geleden. Mediaondernemer Derk Sauer bezit een minderheidsbelang van bijna 10 procent. Volgens Beelaerts van Blokland staat NRC er goed voor. „De winstgevendheid is de laatste jaren sterk toegenomen en de marktpositie is aanzienlijk versterkt.”

Zwarte lijst //

Geen screening bij vrijwilligers

Vrijwilligersorganisaties in Nederland beschikken niet over een zwarte lijst voor ontuchtplegers, hoewel de komst van die lijsten in 2007 door het kabinet werden aangekondigd. Dit zegt Fedde Boersma, bestuurslid van vrijwilligerskoepel NOV. NOV (350 aangesloten vrijwilligersorganisaties) is initiator van de nieuwe lijst. Zij kan deze nog niet invoeren wegens technische problemen bij de dienst Justis, screeningsautoriteit van het ministerie van Veiligheid en Justitie. De dienst bevestigt dit. Scouting Nederland is op dit moment de enige vrijwilligersvereniging met een interne zwarte lijst. Dat andere organisaties nog geen lijst hebben betekent dat ontuchtplegers die uit hun vereniging worden gezet, ongemerkt aan de slag kunnen bij een andere club. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CPB) is sinds enige jaren akkoord met koppeling van lijsten.

    • NRC