Honderden mensen doen in Nijmegen aangifte tegen Wilders

Na de omstreden uitlatingen werd een Facebookpagina in leven geroepen die oproept tot aangifte tegen Wilders. Foto ANP / Remko de Waal

De gemeente Nijmegen heeft samen met bijna driehonderd inwoners van de stad aangifte gedaan tegen PVV-leider Geert Wilders wegens discriminatie. Dat meldt de gemeente via haar officiële Twitter-kanaal. Ze kwamen af op een oproep van het college van burgemeester en wethouders op de site van de gemeente.

Twitter avatar gem_Nijmegen Gemeente Nijmegen Officieel tussen 250 en 300 mensen, waaronder 25 journalisten, bij aangifte #Wilders http://t.co/OIB15NnIT0

De bestuurders hadden aangekondigd vandaag om 11.30 uur naar het politiebureau in Nijmegen te gaan. Ze riepen iedereen op zich bij hen aan te sluiten. Burgemeester Hubert Bruls in een verklaring:

“We doen dit bewust op deze manier om namens de Nijmeegse samenleving een signaal af te geven dat hier grenzen ver zijn overschreden. Wat mij betreft is iedereen welkom om met ons mee te lopen en ook aangifte te doen.”

Wilders liet woensdag op uitslagenavond een zaal vol aanhangers in Den Haag scanderen dat ze “Minder! Minder! Minder!” Marokkanen willen. Daarop zei de politicus: “Nou, dan gaan we dat regelen.” Sindsdien zijn een aantal prominenten uit de partij gestapt, onder wie Laurence Stassen en Joram van Klaveren.

    • Laura Klompenhouwer