Alleen een parlementaire enquête waarbij gezagsdragers onder ede worden gehoord, kan nog duidelijkheid verschaffen over de juistheid van beschuldigingen van pedofilie aan het adres van oud-topambtenaar Joris Demmink. Dat zei de voormalige gevangenisdirecteur Bart Molenkamp (67 jaar) vandaag in zijn verhoor bij de rechtbank in Utrecht.
Molenkamp was de zevende getuige die gehoord werd in de civiele procedure die stichting de Roestige Spijker heeft aangespannen tegen de voormalige hoogste ambtenaar van het ministerie van Veiligheid en Justitie Joris Demmink. In de verhoren hoopt de stichting duidelijkheid te krijgen over de beschuldigingen van het seksueel misbruiken van minderjarige jongens door Demmink.
Ook Molenkamp vertelt over geruchten seksuele escapades Demmink
Net zoals eerder zijn collega Jacques van Huet dit deed, vertelde Molenkamp dat hij in 1992 had vernomen over seksuele escapades met minderjarigen door Demmink. Tijdens een dienstreis van bajesbazen naar Londen heeft volgens Molenkamp de stafmedewerkster Anneke Storm van het ministerie in de hotelbar gezegd dat zij af en toe voor het weekeinde jongetjes moest regelen voor Demmink. Storm heeft deze bewering eerder categorisch tegengesproken. Ze heeft aangifte gedaan van smaad tegen de twee bajesdirecteuren.
Molenkamp zegt aanvankelijk niet te hebben begrepen dat de jongetjes prostituees zouden zijn. “Misschien naïef, maar ik dacht niet aan seks.” Hij zei ook te denken dat mevrouw Storm “niet wist dat het voor seks was. Storm is een keurige vrouw.”
Molenkamp geïrriteerd dat Demmink ondanks geruchten hoge ambtenaar werd
Na 1992 kwamen er nieuwe verhalen over vermeende pedoseksuele contacten die Demmink zou onderhouden. Onder collega’s werd gezegd dat Demmink een bar voor pedofielen bezocht in Praag en dat hij met de dienstauto een homo-ontmoetingsplaats in Eindhoven zou bezoeken. Het “irriteerde” Molenkamp dat Demmink ondanks alle geruchten in 2002 werd gepromoveerd tot hoogste ambtenaar:
“De verhalen werden nooit goed uitgezocht, terwijl je voor zo’n belangrijke functie toch van onbesproken gedrag moet zijn.”
Vorig jaar beklaagde Molenkamp zich in een mail aan het Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) er over dat “er geen officieel recherche-onderzoek is gedaan naar de vermeende pedofiele contacten” van Demmink. De mail lekte uit via de website van De Roestige Spijker. Daarna ging Molenkamp met Huet naar de notaris waar op kosten van de stichting hun verhaal notarieel werd vastgelegd.
Alle stichtinggetuigen gehoord
De getuigen van de stichting zijn nu allemaal verhoord in Utrecht. De stichting wil nog extra getuigen horen en moet die namen binnen een week gemotiveerd kenbaar maken. Daarna mag Demmink, die de verhoren zelf niet bijwoont, getuigen gaan horen.