Barbro Lindgren wint ‘Nobelprijs voor de kinderliteratuur’

De Zweedse kinderboekenschrijver Barbro Lindgren (1937) heeft de ‘Nobelprijs voor de Kinderliteratuur’ gewonnen. Dat heeft de jury zojuist in Stockholm bekendgemaakt. De jury van de ALMA, de grootste kinderliteratuurprijs ter wereld, noemt Lindgren een ‘pionier’: “Barbro Lindgren is a literary pioneer. Using adventurous language and rich psychological nuance, she has re-invented not only the picture

Barbro Lindgren
Barbro Lindgren Foto Twitter

De Zweedse kinderboekenschrijver Barbro Lindgren (1937) heeft de ‘Nobelprijs voor de Kinderliteratuur’ gewonnen. Dat heeft de jury zojuist in Stockholm bekendgemaakt.

De jury van de ALMA, de grootste kinderliteratuurprijs ter wereld, noemt Lindgren een ‘pionier’:

“Barbro Lindgren is a literary pioneer. Using adventurous language and rich psychological nuance, she has re-invented not only the picture book for the very young but also the absurd prose story, the existential children’s poem, and realistic fiction for young adults. With perfect pitch, she presents to us both playful shenanigans and moments of bright joy, and the inscrutable nature of life and the nearness of death.”

Onder andere kinderboekenschrijver Harm de Jonge was voor de ALMA genomineerd.

Barbro Lindgren (1937) publiceerde sinds haar debuut in 1965 meer dan honderd kinderboeken en haar werk is vertaald in meer dan dertig talen.

De ALMA, groot 5 miljoen Zweedse kronen (563.000 euro), is in 2002 ingesteld door de Zweedse overheid. De prijs gaat naar een auteur, illustrator of organisatie die in de geest van Astrid Lindgren (1907-2002) werkt. De prijs is de grootste ter wereld op het gebied van kinder- en jeugdliteratuur.