Fractie PVV in Almere blijft bijeen

“De linkse media en politiek correcte kliek hebben ons niet uit elkaar weten te spelen.” Woorden van Toon van Dijk, fractievoorzitter van de PVV in Almere, gisteravond laat: ondanks eerdere berichten die het tegendeel zouden beweren, blijft de fractie gewoon bijeen na de Marokkanenuitspraken van Geert Wilders, negen man sterk.

PVV-leider Geert Wilders viert de overwinning van de gemeenteraadsverkiezingen met zijn partijleden uit Almere in het stadhuis afgelopen woensdag. Foto ANP/ Koen van Weel

“De linkse media en politiek correcte kliek hebben ons niet uit elkaar weten te spelen.” Woorden van Toon van Dijk, fractievoorzitter van de PVV in Almere, gisteravond laat: ondanks eerdere berichten die het tegendeel zouden beweren, blijft de fractie gewoon bijeen na de Marokkanenuitspraken van Geert Wilders, negen man sterk.

Twee dagen nadat Wilders op een bijeenkomst in een café na de gemeenteraadsverkiezingen het publiek “minder, minder” liet scanderen na een vraag of het “meer of minder Marokkanen” wilde en vervolgens zei dit te gaan “regelen” nam de fractie in Almere afstand van de uitspraken.

Even leek het erop alsof acht van de negen PVV’ers in Almere, waar de PVV net als in 2010 de grootste partij was geworden, de partij de rug wilden toekeren. Dit bleek een misverstand. Ook waren er zaterdag berichten dat nummer twee van de partij in de stad Chris Jansen uit de partij was gezet. Hij was de enige die geen afstand had genomen van Wilders’ opmerkingen. Gisteravond is gebleken dat toch alle negen leden van de fractie bij elkaar blijven. Voorzitter van Dijk geeft pas vandaag verdere toelichting.

Opmerkingen Wilders zorgen voor veel opschudding

De PVV verkeert in crisis na de opmerkingen van Wilders vorige week woensdag. Meerdere mensen hebben inmiddels de partij verlaten. Het begon met Tweede Kamerlid Roland van Vliet, daarna volgde collega Joram van Klaveren en het Haagse gemeenteraadslid Chris van der Helm.

Verschillende Statenleden stapten op: een in Flevoland, twee in Friesland, een in Gelderland en een in Utrecht. Ook Laurence Stassen, tot vorige week de beoogd lijsttrekker voor de verkiezingen voor het Europees Parlement, stapte op. Haar mogelijke vervanger Lucas Hartong zei zich niet meer verkiesbaar te willen stellen.

De Graaff lijsttrekker EU-verkiezingen

Marcel de Graaff, voorzitter van de Eerste Kamerfractie van de PVV, wilde dat wel. Hij werd gisteren gepresenteerd als lijsttrekker bij de Europese Verkiezingen. Andere opvallende dingen: arabist Hans Jansen, die nog getuigde in het proces tegen Wilders, staat op plek vier en de PVV-leider zelf staat op een tiende plek.

Wilders is tot nu toe niet voornemens geweest ook maar enige excuses aan te bieden voor zijn uitspraken over Marokkanen.

    • Frank Huiskamp