Regering luistert onbeperkt af

Verspreiding van internet en ontwikkeling van de telecommunicatiesector zijn cruciaal voor modernisering van de landen in Afrika. Maar Ethiopische regering koopt buitenlandse technologie vooral om oppositieleden, journalisten en activisten in de diaspora af te luisteren. Tegelijkertijd wordt de vrije meningsuiting op het internet geblokkeerd.

Dat meldt Human Rights Watch in een vandaag gepubliceerd rapport. Volgens de organisatie gebeurt het aftappen op grote schaal, wat gemakkelijk wordt gemaakt doordat het staatsbedrijf Ethio Telecom het monopolie heeft op het gebied van mobiele telefonie en internetverkeer. „Ethiopische veiligheidsagenten hebben nagenoeg onbeperkte toegang tot de data- en gesprekgegevens van alle telefoongebruikers in Ethiopië”, aldus HRW.

HRW roept bedrijven als het Chinese ZTE, het in Duitsland en Groot-Brittannië gevestigde Gamma International en het Italiaanse HackingTeam misbruik van de door hen geleverde apparatuur en software te voorkomen. Er zijn tal van voorbeelden van oppositieleden die tijdens verhoren werden geconfronteerd met opnames van door hen gevoerde telefoongesprekken. Ook zijn computers van activisten in het buitenland besmet met virussen die gegevens doorsturen.