Einde allroundschaatsen komt dichterbij

De voorzitter van de internationale schaatsunie kiest in een interne brief voor de vlucht naar voren. Weg met de langste afstanden en de EK en WK allround.

Ottavio Cinquanta, voorzitter van de internationale schaatsunie ISU, leek het spoor even bijster toen hij tijdens een dweilpauze van de olympische tien kilometer in Sotsji twee Nederlandse verslaggevers te woord stond. „Dit is mijn persoonlijke opinie”, stelde de 76-jarige Italiaan tot twee keer toe in een stil hoekje van de Adler Arena. Nederland is te dominant, vond hij. „Dat is saai voor de toeschouwers, de televisie, de sponsors. Sport leeft bij de gratie van een spannende competitie.” Om vervolgens de wildste ideeën te uiten over de toekomst van het schaatsen.

Van afschaffing van de lange afstanden – vijf kilometer vrouwen en tien kilometer mannen – tot een totaal andere competitie, op een baan van 250 in plaats van 400 meter. Met shorttrackers en langebaanschaatsers tegelijk, waarom niet? Of mannen en vrouwen samen in één achtervolgingsteam. Maar het waren slechts ideeën, aldus Cinquanta, oud-schaatser en al jaren invloedrijk lid van het IOC. Met een charmante glimlach verzocht hij zijn woorden niet al te stellig op te schrijven. „Don’t kill my reputation.”

Vandaag lekte in de Volkskrant een interne brief uit van Cinquanta aan een aantal ISU-bestuurders. Daarin zet de voorzitter zijn rigoureuze voorstellen tot hervorming nog eens op een rijtje. En nu is hij heel concreet. Bij de Winterspelen van 2018 moeten de 1.000 meter, de vijf (vrouwen) en tien kilometer verdwijnen. Daarvoor in de plaats zouden komen een mass start voor mannen en vrouwen, plus een gemengde achtervolging met twee mannen en twee vrouwen per team.

Met het schrappen van de langste afstanden ligt volgens Cinquanta ook de weg open om het WK allround af te schaffen, dat al sinds 1893 bestaat. Afgelopen weekeinde in Heerenveen werd dat toernooi weer gedomineerd door de Nederlandse schaatsers. Alleen in Thialf levert het WK allround de ISU geld op, in andere landen is het financieel niet of nauwelijks rendabel. Ook van het EK allround en de WK sprint wil Cinquanta om die reden af. Hij pleit ervoor om naast de WK afstanden, het enig overgebleven titeltoernooi, ook een EK afstanden in te voeren, eventueel opengesteld voor niet- Europeanen.

Het afschaffen van EK en WK allround plus drie afstanden op de Spelen is nog het minst vergaande voorstel – ‘optie 2’ – dat voorzitter Cinquanta in zijn brief doet. Zijn eerste optie is nog radicaler. Daarin borduurt hij verder op zijn ideeën om de 400 meterbaan te vervangen door een baan van 250 meter. „Dan gaan we gewoon eerder de bocht om”, stelde hij in Sotsji nog lachend. Eerder dit seizoen kwamen plannen naar buiten van de organisatie Icederby, om shorttrackers en langebaanschaatsers tegen elkaar te laten rijden op een baantje van 250 meter. De ISU verzet zich tegen die plannen en dreigt deelnemers aan het initiatief met schorsing.

Cinquanta, die nooit als hervormer bekend stond, treed in 2016 af als ISU-voorzitter. Hij wordt steeds vaker geconfronteerd met kritiek en plannen voor vernieuwing. Oud-schaatser Ard Schenk pleitte voor ‘Schaatsspelen’, met langebaan, shorttrack en kunstrijden op één titeltoernooi. Nederland wil een EK allround met kleine vierkamp, en het WK allround is met ingang van volgend jaar al verplaatst naar het einde van het seizoen. In de aanloop naar het belangrijke ISU-congres in juni kiest Cinquanta maar alvast de vlucht naar voren.

    • Maarten Scholten