Dodental modderlawine VS gestegen naar 14 - nog vele mensen vermist

Een verwoest huis en kapotte hoogspanningskabels op Highway 530 in Snohomish County. Het dodental na de modderstroom van zaterdag is inmiddels gestegen tot 14. Foto AP/ Lindsey Wasson

In de Amerikaanse staat Washington gaat de zoektocht naar overlevenden van de enorme modderstroom van afgelopen zaterdag door. Inmiddels is het dodental gestegen naar 14. Nog 176 mensen zijn mogelijk vermist, schrijft persbureau AP.

Een ‘muur’ van bomen, stenen en puin verwoestte zaterdag een plattelandsgebied in Snohomish County, niet ver van Seattle, in de Amerikaanse staat Washington. Er is nog geen levend persoon aangetroffen sinds de zoektocht startte. Naast de doden zijn er ook meerdere mensen gewond geraakt. Meer dan twintig huizen zijn met de grond gelijkgemaakt en puin heeft meer dan anderhalve kilometer weg geblokkeerd vlak bij Arlington.

Aantal vermisten kan minder worden

In een verwoede poging naasten en geliefden te vinden, gebruiken familieleden en buren kettingzagen en hun blote handen om door het puin te gaan. De situatie is volgens de brandweer in Snohomish County “zeer grimmig”. De autoriteiten blijven echter hoop houden. Het aantal van 176 mogelijke vermisten zal nog wel naar beneden worden bijgesteld. Er zouden dubbele namen op de lijst staan en het zou goed kunnen dat er mensen gewoon in veiligheid waren.

Frequente en zware regen, gepaard met het steile landschap zorgen ervoor dat het gebied kwetsbaar is voor aardverschuivingen. Minder dan tien jaar geleden werd het gebied ook getroffen door een modderstroom.

    • Frank Huiskamp