Utrechtse literatuurprijs voor oud-VSB Poëzieprijswinnaar Esther Jansma

Dichter Esther Jansma (1958) heeft de C.S.S. Croneprijs gewonnen, een literaire oeuvreprijs van de stad Utrecht. Dat heeft het college van B&W van de gemeente vandaag bekendgemaakt. De prijs is in het verleden gewonnen onder andere Stephan Enter, Manon Uphoff en Ronald Giphart. De jury kent de prijs aan Jansma toe, omdat zij volgens de

Esther Jansma in 1999 met de VSB-poëzieprijs. Foto ANP

Dichter Esther Jansma (1958) heeft de C.S.S. Croneprijs gewonnen, een literaire oeuvreprijs van de stad Utrecht. Dat heeft het college van B&W van de gemeente vandaag bekendgemaakt. De prijs is in het verleden gewonnen onder andere Stephan Enter, Manon Uphoff en Ronald Giphart.

De jury kent de prijs aan Jansma toe, omdat zij volgens de jury sinds haar debuut in 1988 een ‘groot oeuvre van een constant hoge kwaliteit’ heeft opgebouwd. Het juryrapport:

“De poëzie van Esther Jansma is beschouwend en analytisch, maar ook lichtvoetig en ontroerend. Haar stijl is levendig, heel direct, waardoor ze in bijna-spreektaal grote thema’s aanroert. Het werk van deze in Utrecht woonachtige auteur is kosmopolitisch, volkomen authentiek, uniek in de Nederlandse literatuur.”

De jury van de C.S.S. Croneprijs, in 2002 ingesteld door de Stichting Literaire Activiteiten Utrecht (SLAU), bestond dit jaar uit journalist Jeroen Wielaert, oud-burgemeester van Utrecht Annie Brouwer-Korf en organisator bij literair theater Salon Saffier Marijke van Dorst.

De prijs bestaat uit een oorkonde en 10.000 euro. De uitreiking vindt plaats op 9 april, tijdens het festival City2Cities: Internationale Literatuurdagen Utrecht dat van van 5 t/m 13 april plaatsvindt.

Esther Jansma is naast dichter ook archeologe. In 2007 werd ze benoemd tot bijzonder hoogleraar dendrochronologie aan de Universiteit Utrecht. In 1999 won ze de VSB-Poëzieprijs, de belangrijkste Nederlandse poëzieprijs, voor haar bundel Hier is de tijd. In 2006 won ze de Adriaan Roland Holstprijs.

    • Roderick Nieuwenhuis