denken @nrc.nl

Schelden op Wilders? Graag wat genuanceerder

vindt Stijn Oosterhoff (19) uit Nijmegen

Ik ben zelf de laatste persoon die het zal opnemen voor Wilders. Maar er moet wel een soort hoor en wederhoor plaatsvinden in plaats van schelden via de sociale media. Wilders heeft aan journalisten een half uur durende toelichting gegeven over de onrust die is ontstaan sinds zijn verkiezingsbijeenkomst in Almere. Ik wil iedereen oproepen deze te bekijken. Dan kan en mag je pas meepraten omdat je ook over de feiten beschikt. Als dat leidt tot meer aangiftes, klachten en bezwaren, moedig ik deze in vol ornaat aan. Maar dan kunnen we met z’n allen wel op een genuanceerdere wijze discussiëren. Want nu is er sprake van een subjectief en chaotisch offensief. Want ik denk dat wij ons als Nederlanders niet willen verlagen tot een populistische manier van denken, praten en besturen.

Tolerantie is weer terug: meer Marokkanen

schrijft Peter Paul van Geel uit Groningen

Toen ik afgelopen zondag aan het hardlopen was, kwam ik langs een huis met achter het raam een pamflet met de tekst ‘meer Marokkanen’. Terwijl de regen met bakken uit de hemel viel ,dacht ik: wat is Nederland toch een geweldig land. Wilders heeft met zijn uitspraak voor Nederland heel veel goeds gedaan. Naast zijn politieke eliminatie, heeft hij ervoor gezorgd dat onze ingeslapen tolerantie weer is wakker geschud.

Diep werd ik geraakt door Pieter Steinz

schrijft Jeroen Hogendorp uit Diemen

Al lezend in de krant van zaterdag werd ik door alle mogelijke emoties gesleept. Zo werd ik heel blij door diverse stukken over de imploderende PVV, in het bijzonder de grondige analyse van Tom-Jan Meeus, en moest ik schaterlachen bij de cartoon van Fokke en Sukke. Maar het diepst werd ik geraakt door het relaas van Pieter Steinz, die de gifbeker die ALS heet moet leegdrinken. Lang heb ik niet zo moeten huilen, net als een leerling van Socrates die hij aanhaalt. Het is blijkbaar het begin van een reeks – die mogelijk elk moment weer afgelopen kan zijn. Zijn houding ten opzichte van die ziekte is ongelofelijk bewonderenswaardig en het is ook heel bijzonder dat Steinz in deze situatie aan zoiets begint. Moge deze serie zo lang mogelijk duren.