Debat over uitspraken Wilders gaat toch niet door

Het Kamerdebat over de omstreden uitspraken van PVV-leider Geert Wilders over “minder Marokkanen” gaat niet door. Dat bevestigt de woordvoerder van GroenLinks-leider Bram van Ojik, die het debat vandaag aanvroeg.

Fleur Agema en Geert Wilders vandaag tijdens het vragenuurtje in de Kamer.
Fleur Agema en Geert Wilders vandaag tijdens het vragenuurtje in de Kamer. Foto ANP / Martijn Beekman

Het Kamerdebat over de omstreden uitspraken van PVV-leider Geert Wilders over “minder Marokkanen” gaat niet door. Dat bevestigt de woordvoerder van GroenLinks-leider Bram van Ojik, die het debat vandaag aanvroeg, aan persbureau Novum.

In eerste instantie ging een ruime meerderheid van de Kamer vanmiddag akkoord met het voorstel van Van Ojik. Maar Wilders stelde direct niet bij het debat aanwezig te zijn en sprak van een “volksgericht”. Hij laat zich niet door zijn collega’s ter verantwoording roepen, zei hij. De meeste partijen vinden nu dat een debat zónder Wilders geen zin heeft.

Van Ojik wilde met het debat een “krachtig signaal” afgeven over de gewraakte uitspraken van de PVV-leider. Maar, zegt de woordvoerder van de partij:

“Als een aantal partijen er niet bij is omdat ze een debat zonder Wilders zinloos vinden, dan is dat signaal niet krachtig genoeg.”

Zelf vond Van Ojik de aanwezigheid van Wilders geen vereiste, maar onder meer de regeringspartijen VVD en PvdA en de oppositiepartijen CDA en SP zagen weinig heil in een debat als Wilders niet meedoet. Sybrand Buma (CDA) en Diederik Samsom (PvdA) betitelden het besluit van Wilders af te haken als “laf”. Wilders kan het debat niet blijven ontlopen, zei Samsom:

“Hij zal een keer in die zaal moeten staan, en dan staan wij aan de interruptiemicrofoon. We zullen met hem het debat aangaan over wat hij vorige week in de samenleving heeft aangericht.”

PVV-fracties achter Wilders

Eerder vanmiddag schaarden de Eerste en Tweede Kamerfracties van de PVV zich na beraad achter Wilders. Ze zeiden nog steeds “eensgezind” te zijn. Wilders’ partij verkeert in crisis nadat diverse kopstukken opstapten vanwege Wilders’ omstreden uitspraak over ‘minder Marokkanen’. Zo hielden de Kamerleden Roland van Vliet, Joram van Klaveren en Europarlementariër Laurence Stassen het voor gezien.

Sinds hij vorige week aanwezigen bij een verkiezingsbijeenkomst liet scanderen dat ze minder Marokkanen wilden, is er veel kritiek op Wilders. Premier Mark Rutte sloot samenwerking met de PVV (voorlopig) uit en verschillende bewindspersonen en bekende Nederlanders lieten zich verbolgen uit over de gebeurtenis. Wilders weigert zijn woorden terug te nemen of excuses te maken.