Conflict over genderoperaties VUmc loopt op

Zeker 175 mensen zijn geweigerd voor een genderoperatie wegens een patiëntenstop bij VUmc. „Dit conflict is levensgevaarlijk voor deze kwetsbare mensen.”

Forse stijging van vraag om geslachtsverandering

De onderhandelingen tussen VUmc en verschillende zorgverzekeraars over de vergoeding van transgenderzorg zijn stopgezet, omdat de partijen het niet eens worden over het te vergoeden bedrag. Dit bevestigt het ziekenhuis. Het VUmc wil dat minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) de zorgverzekeraars dwingt meer geld vrij te maken, zodat nieuwe patiënten toegelaten kunnen worden.

Er is sinds januari een patiëntenstop bij het genderteam van het VUmc, het enige ziekenhuis in Nederland dat volledige behandeling van transgenders biedt. Zeker 175 mensen zijn sinds begin dit jaar geweigerd voor een plek op de wachtlijst.

Genderzorg zit in het basispakket; verzekeraars zijn verplicht die te vergoeden. De Tweede Kamer praat morgen over de kwestie. Begin deze maand schreef minister Schippers nog aan de Tweede Kamer dat de zorgverzekeraars en het VUmc „in onderhandeling” waren, en „er zelf moeten uitkomen”.

Het VUmc ziet de afgelopen jaren een grote toename van aanmeldingen voor geslachtsverandering. De verzekeraars vergoeden dit jaar voor 4,5 miljoen euro aan zorg voor genderoperaties. Dat is volgens het ziekenhuis te weinig. Door de toename van de vraag is „structureel 10 miljoen euro per jaar meer nodig” zegt een woordvoerder. Koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland wil binnenkort namens de verzekeraars het gesprek aangaan met het VUmc.

Transgender Netwerk Nederland maakt zich grote zorgen over de patiëntenstop. Transgenders trekken al naar België en Thailand voor operaties. Het conflict kan volgens voorzitter Carolien van de Lagemaat leiden tot gevaarlijke situaties: „Dit kan levensbedreigend zijn. Uit onderzoek blijkt dat 75 procent van de transgenders weleens heeft gedacht aan zelfmoord. Zulke kwetsbare mensen moet je niet in een uitzichtloze situatie brengen.”

Het Sociaal en Cultureel Planbureau schat dat in Nederland circa 48.000 mensen zijn met een vorm van genderproblematiek.

    • Enzo van Steenbergen