Boze nabestaanden vlucht MH370 bestormen ambassade Maleisië

Boze familieleden van passagiers huilen en protesteren bij de Maleisische ambassade in Beijing. Foto Reuters / Kim Kyung-Hoon

Tientallen nabestaanden van Chinese passagiers van de neergestorte Malaysia Airlines-vlucht 370 hebben vandaag de Maleisische ambassade in Beijing bestormd. Ze zijn woedend dat er zonder fysiek bewijs gezegd wordt dat de Boeing-777 in de Indische Oceaan is gestort en dat er geen hoop is op overlevenden.

De nabestaanden bekogelden de ambassade met plastic waterflessen, probeerden de poort te openen en riepen ‘Leugenaars!’, meldt persbureau AP. Van de 239 inzittenden van het vermiste vliegtuig hadden er 153 de Chinese nationaliteit. Het toestel verdween nadat het op 8 maart uit Kuala Lumpur was vertrokken voor een vlucht naar Beijing. Ondertussen is de zoektocht naar mogelijke brokstukken vanochtend opgeschort door het slechte weer.

Unieke berekening

De Maleisische premier Najib Razak maakte gisteren bekend dat vlucht MH370 in het zuiden van de Indische Oceaan is gestort. China heeft Maleisië nu verzocht de satellietgegevens in te zien op basis waarvan de laatste berekeningen van de locatie zijn gemaakt. Razak baseerde zich voor zijn bekendmaking van gisteren op een analyse van satellietgegevens die niet eerder was gebruikt voor het opsporen van een vliegtuig.

Twitter avatar NajibRazak Mohd Najib Tun Razak “Inmarsat, that provided the satellite data which indicated the northern & southern corridors,has performed further calculations”
Twitter avatar NajibRazak Mohd Najib Tun Razak “Using a type of analysis never before used in an investigation of this sort,they have been able to shed more light on MH370’s flight path.”
Twitter avatar NajibRazak Mohd Najib Tun Razak “With deep sadness and regret I must inform you that, according to this new data, flight #MH370 ended in the southern Indian Ocean.”

De zoektocht naar brokstukken heeft zich de afgelopen dagen toegespitst op een gebied van 2.500 vierkante kilometer ten zuidwesten van Perth. Daar werden via satellieten drijvende voorwerpen in zee waargenomen die mogelijk van het toestel afkomstig zijn. Dichte bewolking, zware regenval en hoge golven maakten verder zoeken onmogelijk.

    • Laura Klompenhouwer