Opinie

    • Margriet Oostveen

Benoemen

Amin Lachir (11) kwam huilend thuis, toen kinderen in zijn klas om minder Marokkanen hadden geroepen. Dat was nadat een invalleerkracht vrijdag, tegen het einde van de middag, het Schooltv-weekjournaal aanzette. Zodra de uitspraken van Wilders langskwamen, was een handvol kinderen uit groep 7 van basisschool De Alm in Tilburg mee gaan joelen. Min-der! Min-der!

Als ik deze klas maandag binnenstap, is dat met de belofte verder geen namen te noemen: er was onvoldoende tijd alle ouders om toestemming te vragen. Amin, in Nederland geboren, is de kleinste.

Wie riep mee? Een stuk of zeven handen gaan schuldbewust omhoog, van meisjes en jongens.

„We wisten niet eens dat hij Marokkaans was!”

„Maar als het over moslims gaat op tv is het ook wel eng”, zegt een meisje met een lichtblauw hoofddoekje uit Irak zacht.

„De Marokkanen in onze straat maken soms wel dingen kapot.”

„Buiten op straat riepen kinderen het ook.”

„Achter in het park stonden grote Marokkaanse jongens opeens naar ons te roepen: willen jullie dat Wilders dood gaat of niet!”

„Omdat Wilders dat allemaal zei!”

De school ligt in de wijk Groenewoud, een zogeheten ‘impulswijk’: veel werkloosheid en sociale, financiële en gezondheidsproblemen. Kleine rijtjeshuizen met half gesloten rolluiken. Daartussen staan hier en daar woonwagens, sommige gepimpt tot halve boerderettes.

Ik had schooldirecteur Frank Marchand zondag thuis gebeld, nadat Omroep Brabant een aangrijpend interviewtje met Amin over het gebeurde had uitgezonden. Marchand klonk erg geëmotioneerd. De uitzending was een idee van Amins vader. Die had dit weekend eerst een e-mail naar de schooldirecteur gestuurd. Maar Marchand, die niet thuis was, vond die pas zaterdagavond. En toen hing Omroep Brabant al aan de lijn voor een reactie. „Veel mensen zeggen: ‘Goed gedaan’”, zegt Amin nu.

Ik vraag wat hun ouders zeiden, toen ze hoorden dat er was mee geroepen in de klas. Een paar kinderen zeggen wijselijk dat ze dat „zijn vergeten”.

Omroep Brabant meldde dat de school er verder geen aandacht aan had besteed. Maar volgens Marchand heeft de invalleerkracht de kinderen het zwijgen opgelegd. En de kinderen bevestigen dat. Alleen is er daarna geen apart gesprek gevoerd over wát Wilders zei. Dat komt nog, nu in de hele school. En Marchand wil Schooltv verbieden aan het eind van de dag, als er voor napraten geen tijd meer is.

De kinderen kwamen intussen los en meldden trouwhartig hoe het ervoor stond:

„Marokkaanse jongens hebben de poort bij ons huis kapot gemaakt!”

„Bij mij thuis zeggen ze ‘stinkmarokkanen’.”

Zo onbevangen en te goeder trouw als kinderen zijn. Eentje vertelde bozig hoe hij altijd de straat op rende als zijn vader weer begon: „Grote mensen zeggen vaak zo lang achter elkaar hetzélfde.”

Ze hadden zo’n spijt.

Ze hadden zó’n spijt van wat ze gezegd hadden. Maar ze hoorden die dingen zo vaak. Of bijná die dingen. En ze snapten nog steeds niet precies waarom dit nou niet kon.

Dat verschil, had ik misschien moeten zeggen, begrijpen alleen sommige grote mensen.

De mensen die vinden dat je de dingen moet ‘benoemen’.

    • Margriet Oostveen