Corruptie-onderzoek Boskalis Argentinië heropend

Justitie in Argentinië onderzoekt of een werknemer van het Nederlandse baggerbedrijf Boskalis betrokken is bij een poging tot omkoping. Het onderzoek richt zich onder meer op een commercieel vertegenwoordiger van Riovia, een dochterbedrijf van Boskalis. Dat bevestigt woordvoerder Jerónimo Saralegui van het Argentijnse Openbaar Ministerie. Het onderzoek werd in december 2012 gesloten, maar begin vorig jaar heropend. Justitie wacht op documenten uit Uruguay, laat Saralegui weten.

De commercieel vertegenwoordiger van Riovia, Sergio C., en een hoge Argentijnse ambtenaar zouden in 2010 een miljoen dollar (725.000 euro) hebben geboden aan een hoge ambtenaar uit buurland Uruguay. Inzet was een baggeropdracht in de Rio de la Plata, de rivier tussen beide landen. Het onderzoek is gericht op personen, niet op het bedrijf Boskalis zelf. Boskalis ontkent dat smeergeld is aangeboden. Volgens een woordvoerder is uit eigen onderzoek naar de beschuldiging gebleken dat „geen onregelmatigheden zijn begaan”.

Ook in Zuid-Afrika loopt een onderzoek naar mogelijke corruptie door een dochter van Boskalis.

    • Teri van der Heijden
    • Anne Dohmen