140 aanhoudingen tijdens NSS - nog niet alle wegen morgen open

De politie verrichtte uiteindelijk 140 aanhoudingen onder demonstranten tijdens de NSS. Foto ANP/ Martijn Beekman

De politie heeft rond de Nuclear Security Summit (NSS) in Den Haag ruim 140 arrestaties verricht. Het merendeel betrof demonstranten, meldt de politie vanavond. De meesten zijn inmiddels weer op vrije voeten. De politie zegt tevreden te zijn over het verloop van de NSS, staat in een verklaring.

De top verliep op enkele akkefietjes na ‘waardig, veilig en ongestoord’ volgens de politie. Demonstraties verliepen zonder grote incidenten en ook andere problemen bleven uit. Justitie meldde vandaag al dat de zaken van een groot deel van de aangehouden demonstranten al zijn afgehandeld. Bijna zestig mensen kregen een boete van 150 euro voor het demonstreren op plekken waar dat niet mocht.

Voor de politie is de NSS-top overigens nog niet klaar. De operatie loopt door tot minimaal morgenavond, als alle delegaties het land hebben verlaten. Ook nog niet alle Haagse straten die zijn afgesloten vanwege de top kunnen morgenochtend al open, meldt de gemeente vanavond.

Nog niet alle straten open morgen

Het gaat om de Johan de Wittlaan, de straat bij het World Forum waar de NSS werd gehouden. De straat zou eigenlijk morgenochtend weer opengaan, maar dat gaat niet lukken. Vanwege het kennelijk late vertrek van de Amerikaanse president Obama kon pas later worden begonnen met het afbouwen van de barricades. De laan is waarschijnlijk tot morgenmiddag nog afgesloten in beide richtingen.

Daarna gaat eerst de rijbaan richting Kijkduin open. ‘s Avonds gaat de weg overigens opnieuw dicht vanwege de afbouw van de bruggen op het tracé. Omwonenden van het World Forum moeten sowieso nog enkele dagen rekening houden met overlast, waarschuwt de gemeente. Meerdere wegen kunnen nog geheel of gedeeltelijk zijn afgesloten in verband met het weghalen van barricades.

    • Anouk Eigenraam