‘China wil banden met Europa verbeteren’

De tulp, die door de vrouw van Xi Jinping op de Keukenhof werd gedoopt.

De Chinese president Xi Jinping wil tijdens zijn zaterdag begonnen elf daagse bezoek aan Europa de betrekkingen met Europa verder aanhalen. „Een sterkere samenwerking tussen China en de EU zal niet alleen tot beider ontwikkeling bijdragen maar ook tot de wereldvrede en tot stabiliteit en welvaart”, schrijft Xi vandaag in een stuk in NRC Handelsblad.

Ook Xi’s staatsbezoek aan Nederland dat vandaag ten einde loopt, het eerste van een Chinese president ooit, staat in het teken van die steeds hechtere economische band. Dit weekeinde kreeg die een nieuwe impuls in de vorm van nieuwe contracten tussen bedrijven uit beide landen ter waarde van 1,5 miljard euro. Met behulp van Nederlandse kennis en bedrijven wil China onder andere de melkproductie drastisch uitbreiden.

Goedkeurend merkt Xi in zijn artikel op dat Nederland al voor het elfde jaar achtereen China’s op een na grootste handelspartner in de EU is.

Volgens Xi is Europa als „een belangrijke pool in een multipolaire wereld” en hij wijst erop dat Europa en China elkaars belangrijkste markten zijn geworden. „De economische relaties en de handelsbetrekkingen tussen China en Europa behoren tot de omvangrijkste en meest dynamische ter wereld.”

Xi onderstreept dit ook met een bezoek aan de Europese Commissie, waar hij door voorzitter José-Manuel Barosso wordt ontvangen. Xi schrijft dat China wil leren van de wijze waarop Europa is omgegaan met zijn schuldenproblematiek en zijn integratie.

Xi Jinping sluit zijn bezoek vandaag af bij de Eerste en de Tweede Kamer in Den Haag, waar hij morgen ook de Nuclear Secutity Summit bijwoont.

Intussen heeft cultuurminister Bussemaker vandaag in Beijing afgesproken dat Nederlandse musea hun Chinese collega's gaat trainen in museummanagement, collectiebeheer en tentoonstellingen ontwerpen.