Witte Huis ‘diep bezorgd’ over doodvonnis 529 Morsi-aanhangers

De Verenigde Staten zijn “ernstig bezorgd” over het doodvonnis door de Egyptische rechter van 529 aanhangers van de Moslimbroederschap. Dat meldt persbureau AFP. De rechter had slechts twee zittingen nodig om tot zijn oordeel te komen.

Aanhangers van Morsi tijdens een demonstratie in de Ain Shams Universiteit in Kairo vandaag. AP / Roger Anis

De Verenigde Staten zijn “ernstig bezorgd” over het doodvonnis voor 529 aanhangers van de Moslimbroederschap. Dat meldt persbureau AFP. De rechter had slechts twee zittingen nodig om tot zijn oordeel te komen.

“Het lijkt gewoon onmogelijk dat het bewijs en de getuigenissen op een eerlijke manier en volgens internationale standaarden zijn bekeken. Het proces duurde twee dagen voor 529 verdachten.”

Morgen staan nog eens 683 aanhangers terecht

Een rechtbank in Minya in het zuiden van Egypte veroordeelde vanmorgen 529 aanhangers van de afgezette president Morsi ter dood. De rechter verklaarde hen schuldig aan moord en poging tot moord op politiemensen. De vermeende aanval op agenten en het politiebureau vond plaats in augustus vorig jaar in het zuiden van Egypte, nadat veiligheidstroepen in Kairo twee tentenkampen van pro-Morsi-demonstranten hadden opgebroken.

Het is de eerste keer sinds de afzetting van Moslimbroeder-president Mohammed Morsi dat zoveel leden van de beweging de doodstraf krijgen. Er is nog wel een hoger beroep mogelijk. Volgens sommige advocaten zal het vonnis dan worden vernietigd. Morgen staan weer honderden aanhangers van de Moslimbroederschap terecht: 683.

Repressie Moslimbroederschap

Sinds Morsi werd afgezet als president, vorig jaar juli, hebben de autoriteiten keihard opgetreden tegen de Moslimbroederschap. De organisatie heet officieel het stempel ‘terroristisch’ gekregen. Honderden aanhangers werden gedood door politie en leger en duizenden aanhangers zijn gearresteerd.

Onze correspondent Gert van Langendonck zei vanmorgen over het vonnis:

“Veel Egyptenaren zullen hier geen probleem mee hebben, gezien de manier waarop de Moslimbroederschap de afgelopen negen maanden is afgeschilderd en officieel bestempeld: als terroristische beweging. Maar het zal ook een nieuwe impuls geven aan de aanhangers van Morsi en anderen die zich verzetten tegen het nieuwe regime. Vooral op de universiteiten wordt nog bijna dagelijks gedemonstreerd.”

    • Mirjam Remie