Weer mogelijke resten van verdwenen vlucht MH370 gezien

Een Chinees vliegtuig heeft in het zuidelijke deel van de Indische Oceaan twee grote en een aantal kleine witte voorwerpen zien drijven. Mogelijk zijn het resten van het verdwenen Malaysia Airlines-vliegtuig: de objecten liggen in een gebied waar satellietbeelden al toonden dat mogelijk resten zouden liggen.

Een steunboodschap op de muur van het vliegveld in Kuala Lumpur, waar vlucht 370 van Malaysia Airlines vertrok. Foto EPA / Ahmad Yusni

Een Chinees vliegtuig heeft in het zuidelijke deel van de Indische Oceaan twee grote en een aantal kleine witte voorwerpen zien drijven, meldt persbureau AP. Mogelijk zijn het resten van het verdwenen Malaysia Airlines-vliegtuig: de objecten liggen in een gebied waar satellietbeelden al toonden dat mogelijk resten zouden liggen.

De Chinese crew van het vliegtuig heeft de coördinaten van de voorwerpen - die over enkele vierkante kilometers verspreid zijn - gemeld aan Australië, dat ondertussen de leiding van de internationale zoektocht naar het vliegtuig op zich heeft genomen. Australische vliegtuigen zullen vandaag op zoek gaan. Ook is er een Chinese ijsbreker naar het gebied gestuurd om mee te zoeken.

Kaart Australian Maritime Safety Authority (AMSA)

Het zoekgebied ligt zo’n 2.500 kilometer ten zuidwesten van de Australische stad Perth. Eerder maakten Franse, Chinese en Australische satellieten beelden van drijvende objecten in hetzelfde gebied. In het gebied wordt echter regen verwacht, wat het zicht beperkt. Vliegtuigen doen er vier uur over om het gebied te bereiken, zodat er niet veel tijd over is om daadwerkelijk naar sporen van de verdwenen Boeing te kunnen zoeken.

Amerikaanse marine stuurt apparaat

De Amerikaanse marine stuurt ondertussen een apparaat naar het gebied waarmee zwarte dozen van vliegtuigen kunnen worden gelokaliseerd. Het apparaat kan signalen van zwarte dozen opvangen tot een diepte van 6.100 meter. De zwarte dozen kunnen deze signalen maar een beperkte tijd doorgeven omdat de batterijen op een gegeven moment op zijn.

De Boeing-777 met 239 mensen aan boord verdween in de nacht van 7 op 8 maart ergens tussen Maleisië en Vietnam van de radar. Sindsdien is een grote zoekoperatie op touw gezet, waarbij het zoekgebied telkens wordt aangepast en uitgebreid. De focus ligt nu op een deel van de zuidelijke Indische Oceaan. Naast China en Australië zoeken Japan, de VS en Nieuw-Zeeland ook mee naar het vliegtuig.

    • Anouk van Kampen