Vijf voormalig medewerkers van oplichter Madoff schuldig bevonden

Vijf voormalige medewerkers van investeerder en masteroplichter Bernard Madoff zijn veroordeeld omdat ze het piramidespel waarmee hun baas voor miljarden fraudeerde, hebben verborgen. Dat meldt persbureau Reuters.

Madoff voor het gerecht in 2009. ANP / EPA / Justin Lane

Vijf voormalige medewerkers van investeerder en meesteroplichter Bernard Madoff zijn veroordeeld omdat ze het piramidespel waarmee hun baas voor miljarden fraudeerde, hebben verborgen. Dat meldt persbureau Reuters. Het is de eerste keer dat medewerkers van Madoff voor het gerecht moesten komen, sinds hij in december 2008 werd gearresteerd.

Een federale jury in New York bevond de vijf medewerkers schuldig aan frauderen met effecten. Ze werden ook veroordeeld voor samenzwering tegen de opgelichte klanten. De zaak duurde meer dan vijf maanden. Als bewijs voerden aanklagers duizenden pagina´s interne documenten aan. De advocaten van de beklaagden zeiden dat hun cliënten al die tijd van niets wisten. Het is nog niet duidelijk wat de straf wordt.

Madoff fraudeerde via het zogenoemde Ponzi-systeem: hij bood mensen die hun geld bij hem belegden een relatief hoog rendement, dat hij betaalde met de inleg van nieuwe investeerders. Hij is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 150 jaar.

Madoff tijdens de rechtszaak tegen hem:

    • Mirjam Remie