Premier Maleisië: vermiste vlucht neergestort in Indische Oceaan

Premier Najib Razak (in het midden) vertrekt na zijn persconferentie over het nieuws dat Vlucht 370 is neergestort in de oceaan. Foto AFP / Mohd Rasfan

De vermiste Malaysia Airlines-vlucht 370 is neergestort in de Indische Oceaan. Dat staat vast na nieuwe berekeningen, heeft de Maleisische premier Najib Razak zojuist bekendgemaakt tijdens een persconferentie. De kans op overlevenden is nihil.

Najib Razak zei zich te baseren op een nieuwe analyse, die uitwijst dat de vlucht verdwenen is in de zuidelijke Indische Oceaan ten westen van Perth. Dit is volgens Razak een plek ver van enige landingsmogelijkheden. De berekeningen zijn gemaakt aan de hand van satellietgegevens. Luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines heeft de nabestaanden geïnformeerd.

Twitter avatar NajibRazak Mohd Najib Tun Razak “This evening I was briefed by representatives from the UK Air Accidents Investigation Branch (AAIB).” #MH370
Twitter avatar NajibRazak Mohd Najib Tun Razak “Based on their new analysis, Inmarsat & the AAIB concluded that the last position of #MH370 was in the middle of the Indian Ocean.”
Twitter avatar NajibRazak Mohd Najib Tun Razak “With deep sadness and regret I must inform you that, according to this new data, flight #MH370 ended in the southern Indian Ocean.”

Nieuwszenders CNN en Sky News meldden voor de persconferentie al dat er contact was geweest met families van passagiers van de Boeing-777. Volgens CNN werden twee Chinese familieleden uitgenodigd voor een speciale bijeenkomst in Beijing. Zij zouden volgens Sky News zijn uitgenodigd voor een spoedbijeenkomst van Malaysia Airlines.

Twitter avatar cnnbrk CNN Breaking News 2 families of #MH370 passengers say airline has asked them to attend meeting at 9:30 a.m. ET, just before PM speaks. http://t.co/QZAVQ41ose
Twitter avatar cnnbrk CNN Breaking News Relatives of passengers from #Flight370 are walking into a Beijing conference hall. Emergency medical workers are on hand.

De familieleden zouden vliegtickets krijgen naar Australië, het land dat de zoekactie de afgelopen dagen heeft gecoördineerd.

Twitter avatar SkyNewsBreak Sky News Newsdesk Sky Sources: relatives of missing plane passengers to be booked on charter flights to take them to Australia #MH370

Al die tijd was er nog hoop

Met het nieuws van vandaag wordt een heel onzekere en moeilijke periode voor de nabestaanden een klein beetje afgesloten. Onze correspondent in Zuidoost-Azië Melle Garschagen zegt hierover:

“Tot nu toe was het nog altijd officieel een vermissing. De zoektocht richtte zich op het vinden van overlevenden, zelfs al was die kans klein. Op straat werd gebeden. Op Facebook en Twitter werden allerlei acties gehouden. Zo lang er geen sluitend bewijs was dat het vliegtuig was neer gestort, was er nog kans op overlevenden en bestond er nog hoop.”

Voor Maleisië is de vermissing van de vlucht een nationale ramp, zegt Garschagen. En dat komt niet alleen doordat er 38 landgenoten aan boord waren.

“Maleisië is heel trots dat het de beste infrastructuur van Zuidoost-Azië heeft. De toeristische sector is er groot en belangrijk. Gaandeweg het onderzoek bleek dat er allerlei fouten zijn gemaakt. Twee mannen waren met een vals paspoort door de douane gekomen en er is in de eerste week verkeerd gezocht naar vermiste vliegtuig, in de buurt van Thailand. De autoriteiten hadden op de radarbeelden kunnen zien dat het toestel een draai had gemaakt. De reputatieschade is groot.”

Schepen op weg naar mogelijke resten

Eerder vandaag werd bekend dat de mogelijke resten van de vlucht die Chinese vliegtuigen hadden gezien, ook waren gespot door Australië. China had vanuit een zoekvliegtuig in het zuidelijke deel van de Indische Oceaan twee grote en een aantal kleine witte voorwerpen zien drijven.

Daarop snelden schepen richting de locatie van de vondst. Een van de vaartuigen had apparatuur aan boord om de zwarte doos, waarin de vluchtgegevens van een vliegtuig worden opgeslagen, op te sporen. De mogelijke resten zouden binnen een paar uur al geborgen worden, liet het Maleisische minister van Defensie weten, al zou het bergen ook tot morgenochtend of langer kunnen duren.

De Maleisische premier, die morgen weer een persconferentie houdt, zei vandaag verder niets over deze mogelijke brokstukken.

Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen Maleisische premier Najib: ,,Op basis van new satellietgegevens kunnen wij concluderen dat #MH370 ten einde kwam boven de Indische Oceaan.”
Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen Dus nog geen hard bewijs in de zin van brokstukken. Wel nieuwe analyse van Inmarsat-satellietgegevens. Noordelijke route werd uitgesloten.

Kaart Australian Maritime Safety Authority (AMSA)

CNN maakte een overzicht van wat we de afgelopen dagen te weten zijn gekomen over de vermiste vlucht:

De Boeing-777 met 239 mensen aan boord verdween in de nacht van 7 op 8 maart ergens tussen Maleisië en Vietnam van de radar. Sindsdien is een grote zoekoperatie op touw gezet, waarbij het zoekgebied telkens wordt aangepast en uitgebreid. De focus ligt nu op een deel van de zuidelijke Indische Oceaan. Naast China en Australië zoeken Japan, de VS en Nieuw-Zeeland ook mee naar het vliegtuig.

Nog lang zoeken naar motief

Als de voorwerpen op de satellietbeelden ook echt van vlucht MH370 afkomstig blijken, kan dat hoofdstuk van de zoektocht afgesloten worden. Maar of er een antwoord kan worden gegeven op de waaromvraag is onzeker. Want wie schakelde de communicatiesystemen van het vliegtuig uit en waarom is bewust een koerswijziging ingezet? Huiszoekingen bij onder anderen de piloot van het vliegtuig leverden niets op.

In het licht van die vragen over hoe, waarom en wie precies is het nieuws van vandaag nog maar het begin. Garschagen:

“Het enige dat we na vandaag weten is dat het vliegtuig niet naar het noorden, naar China of naar de grens met Kazachstan, zoals werd gespeculeerd. We hebben nu zekerheid dat het is neergestort en dat dit gebeurde op een plek dichter in de buurt van Antartica dan Australië. De harde wind, het slechte weer en de hoge golven kunnen de zoektocht naar brokstukken bemoeilijken, maar de kans bestaat dat die deze maand nog gevonden worden.”

    • Laura Klompenhouwer