‘Verhoor getuigen zaak-Demmink is openbare terechtstelling geworden’

Demmink in maart 2003.
Demmink in maart 2003. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Het verhoor van getuigen voor de rechtbank in Utrecht over beschuldigingen van seksueel misbruik aan het adres van oud-topambtenaar Joris Demmink is uitgemond in een “openbare terechtstelling”. Dat verklaarde de voormalige Haarlemse politie-agent Klaas Langendoen vandaag voor de rechtbank in Utrecht.

Langendoen wordt verhoord omdat hij in opdracht van advocaat Adele van der Plas onderzoek heeft gedaan naar beschuldigingen dat Demmink in Turkije minderjarige jongens heeft verkracht in de jaren negentig.

Langendoen begon zijn verhoor met kritiek uit te oefenen op de gang van zaken. Hij noemde het “een briljante vondst” van de stichting De Roestige Spijker op wiens verzoek de verhoren worden georganiseerd. Langendoen meent evenwel dat er sprake is van een oneigenlijk gebruik van een civiele procedure.

Volgens Langendoen zijn de huidige hoorzittingen ontstaan omdat het Openbaar Ministerie zijn werk niet goed doet. Het OM had een degelijk strafrechtelijk onderzoek moeten doen, dan was dit getuigenverhoor niet nodig geweest. Langendoen:

“Het is ongelooflijk dat een zakenman met miljoenen euro’s dit zomaar kan veroorzaken.”

Hij verwees daarmee naar de zakenman Jan Poot, die heeft gezegd al miljoenen euro’s te hebben uitgegeven aan een campagne tegen Demmink.

Langendoen vertelde in Turkije twee jongens te hebben gesproken die verteld hebben dat ze in de jaren negentig in Turkije zijn verkracht door Demmink toen ze minderjarig waren. Langendoen zei te denken dat de Turkse autoriteiten Nederland hebben gechanteerd met belastende seksuele informatie.