Urker vissers sluiten akkoord met vishandel en varen weer uit

De stakende vissers in Urk hebben een akkoord gesloten met de vishandel. De partijen hebben afgesproken dat er op termijn een “rendabele situatie” moet komen voor beide partijen.

De viskotters van de actievoerende Urker vissers in de haven van Urk. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

De stakende vissers in Urk hebben een akkoord gesloten met de vishandel. De partijen hebben afgesproken dat er op termijn een “rendabele situatie” moet komen voor beide partijen, meldt persdienst Novum.

De staking die vorige week zondag begon, is daarmee beëindigd. In een verklaring staat:

“Binnen de overeenkomst zijn afspraken gemaakt voor de korte en de lange termijn. De komende zes weken zullen worden benut om de afspraken verder vorm en inhoud te geven.”

‘Onrust op Urk’

De vissers vinden dat ze van de handelaren te weinig betaald krijgen voor tong en schol, waardoor het niet meer loont om uit te varen. Nadat een kilo schol werd afgehamerd op 0,92 euro besloten de vissersbedrijven tot een staking. Volgens de vissers is het met de huidige prijzen niet meer rendabel om tong en schol te vangen. Uit solidariteit met hun Urkse collega’s bleven ook de tong- en scholvissers in Zeeland aan wal. Zij varen nog niet uit.

Er was onrust op Urk, schreef onze redacteur Tim Wagemakers vorige week in een reportage in NRC Handelsblad:

“Sinds vorige week zondag staan vissers en vishandelaren tegenover elkaar. Met een gemiddelde prijs van 1 euro voor een kilo schol („als we het al redden”) en 6 à 7 euro voor een kilo tong gaan de vissers failliet, zeggen ze. Een paar jaar terug lag de handelsprijs nog op respectievelijk 1,80 en 10 euro. Het is, zo zegt Jelle van Veen van vishandelaar DaySeaDay, ‘simpelweg een kwestie van vraag en aanbod’”.

    • Mirjam Remie