Turkije haalt Syrisch gevechtsvliegtuig neer

Turkije heeft gisteren een Syrisch gevechtsvliegtuig neergeschoten. De Turkse premier Erdogan zei gisteren op een campagnebijeenkomst dat het toestel het Turkse luchtruim had geschonden. De straaljager voerden luchtaanvallen uit op stellingen van rebellen bij de grensovergang Kasab, dat vlakbij de Turkse grens ligt bij de Middellandse Zeekust.

Syrische regeringstroepen zijn in gevecht verwikkeld met rebellen om de controle over de grensovergang. Een woordvoerder van het Syrische regime veroordeelde de Turkse aanval als „onverholen agressie”. De Turkse regering steunt de Syrische rebellen, heeft herhaaldelijk militair ingrijpen in Syrië uitgesloten zolang daarvoor geen internationaal mandaat is van de Veiligheidsraad .

In september vorig jaar haalde Turkije ook al een Syrische gevechtshelikopter neer, die volgens de Turken ondanks herhaalde waarschuwingen het Turkse luchtruim was binnengevlogen. En in 2012 haalde Syrië een Turkse straaljager neer, die boven de Egeïsche Zee een verkenningsvlucht uitvoerde.

In Istanbul zijn gisteren honderdduizenden mensen de straat op gegaan om hun steun te betuigen aan premier Erdogan. De betoging vormde de climax van een wekenlange campagne voor de lokale verkiezingen die 30 maart worden gehouden. Erdogan wordt geplaagd door corruptieschandalen en een machtsstrijd met de invloedrijke geestelijke Fethullah Gülen, maar lijkt toch af te stevenen op een overwinning. (AP, Reuters)