Trompettiste Maite Hontelé maakt salsa vrouwelijk

Trompettist werd ze omdat de fanfare iemand zocht. Maite Hontelé werd een ster in Latijns-Amerika. Nu toert ze hier.

Maite Hontelé Foto Andreas Terlaak

Voor we beginnen, wil de Nederlandse salsa-trompettiste Maite Hontelé (1980) iets laten horen. Haar zojuist afgeronde versie van You, de hit uit 1991 van het Nederlandse Ten Sharp. Het wordt de bonustrack van haar album Déjame Así en klinkt als een popballade. „Daarom wilde ik het doen. Ik wil hier niet bekendstaan als die latinmuzikant, ik wil leuke liedjes spelen, zoals ik in Colombia feitelijk ook popmuziek speel.”

In Colombia, waar ze woont sinds ze haar geliefde achterna reisde, is salsa popmuziek en Hontelé een popster. „Er wordt vaak gezegd dat ik in Colombia niet meer over straat kan. Dat is overdreven. Maar als ik thuis in Medellín een avocado koop, moet ik wel handtekeningen uitdelen.” Ze werd eind 2013 door een Colombiaans radiostation verkozen tot ‘artiest van het jaar’ en gaat er een tv-programma presenteren.

Haar bekendheid reikt tot in Cuba, Venezuela, Mexico; de latinmarkt is groot. Ze is de eerste om toe te geven dat die roem niet alleen komt door haar trompetspel, ook door haar geblondeerde haren, lange gestalte en vrolijke jurkjes. En omdat in macho Colombia vrouwen geen salsa spelen.

„Het overviel me. Blijkbaar werkt het emanciperend: een band leiden, stoere muziek spelen, maar ook mijn korte haar. Mensen komen na een show naar me toe om te vertellen dat hun dochter door mij saxofoon of trompet is gaan spelen.” Na lezingen op scholen krijgt ze mailtjes van meisjes die geïnspireerd zijn geraakt.

Zelf begon ze op haar negende bij de fanfare van Haaften. Het werd de trompet, omdat dat instrument daar net nodig was. Latin kende ze van huis uit. „Ik hou heel erg van de oude Cubaanse muziek. ‘Son cubano’ die daar al sinds de jaren twintig wordt gespeeld. Die melodieën zijn ongelooflijk mooi, die speel ik omdat ik er gelukkig van word, zo simpel is het. Ik wil niet vernieuwend zijn.” Op haar nieuwe album staat ook een traditionele cumbia uit Colombia en een bolero met salsazanger Oscar D’Leon met wie ze door Europa tourde.

Haar retro-smaak trekt de aandacht in Latijns-Amerika. De Cubaanse salsabandleider Issac Delgado, een persoonlijke held, nodigde haar vorig jaar uit om te spelen op de ‘Cubadisco’, de Cubaanse Grammy Awards. Stond ze daar tussen al haar voorbeelden uit de Cubaanse muziek.

Deze maand speelt ze in Nederland, waar latin meestal op kleine podia staat. „Daarom was ik zo blij toen Ten Sharp vroeg om een versie van You.”

Ze hoopt een brug te kunnen slaan tussen salsa en popmuziek. „Sommige mensen kennen mij alleen van praatprogramma’s. Zij verwachten op een concert van mij niet per se salsa, maar gewoon een gezellige avond.”

    • Leendert van der Valk