Verdrag met China wekt verzet

Honderden studenten hebben gisteren het regeringscentrum van Taiwan in de hoofdstad Taipei deels bezet. Vanochtend vroeg maakte de politie hardhandig een einde aan de actie van de betogers, die bedoeld is om te protesteren tegen een omstreden handelsverdrag met China.

De Taiwanese president Ma Ying-jeou is daarvan een groot voorstander. Volgens hem is het verdrag van essentieel belang voor de welvaart van Taiwan. Velen in Taiwan, ook de belangrijkste oppositiepartij, vrezen dat door het verdrag veel kleine ondernemingen, met name in de dienstensector, in hun bestaan worden bedreigd en dat de Chinese invloed op het eiland verder toeneemt.

Bij de ontruiming van het regeringscentrum vanmorgen vielen ruim honderd gewonden en zestig mensen werden gearresteerd. Sinds begin vorige week houdt een andere groep betogers het Taiwanese parlement bezet. (Reuters, BBC)