Rutte en Obama in A’dam: goede banden, verenigd in afkeur Rusland

Obama en Rutte tijdens de persconferentie. Screenshot NOS

Rutte is blij dat Obama er is, Obama is op zijn beurt tevreden met de ontvangst in Nederland. En beiden keuren de Russische annexatie van de Krim streng af. Dat is de samenvatting van de korte persconferentie die de twee zojuist gaven in het Amsterdamse Rijksmuseum, vlak voor de nucleaire top die in Den Haag plaatsvindt.

Rutte: Iran, Syrië en Oekraïne besproken

Rutte nam als eerste het woord en heette de Amerikaanse president welkom. Hij benadrukte de langdurige en bijzondere relatie die Nederland en de Verenigde Staten hebben en noemde ook het belang van de economische samenwerking tussen de twee landen.

Rutte zei ook dat hij met Obama heeft gesproken over het nucleaire programma van Iran, de burgeroorlog in Syrië en bovenal de situatie rond Oekraïne. Hij gaf aan dat hij de Russische annexatie van de Krim stevig veroordeelt.

Obama: Nederland hoeksteen van Amerika’s betrokkenheid bij Europa

Obama begon daarna met een aantal grapjes: zo feliciteerde hij Nederland met de goede schaatsprestaties tijdens de Olympische Spelen en noemde hij De Nachtwacht van Rembrandt “met gemak de meest indrukwekkende achtergrond voor een persconferentie” die ooit hij had gezien. De documenten die hij in het Rijks bekeek herinnerden de president aan de “historische banden tussen onze landen”.

Hij bedankte Nederland voor het organiseren van de NSS-top. Obama noemde Nederland “een van Amerika’s meest naaste bondgenoten” en zei dat de VS en Nederland samenwerken op tal van terreinen. “Europa is de hoeksteen van Amerika’s betrokkenheid bij de wereld”, zei Obama. Hij noemde in het bijzonder de situatie in Oekraïne. “Europa en Amerika zijn verenigd in hun steun aan de Oekraïense regering en bevolking”, aldus de president.

Obama ten slotte, in het Nederlands: “dankuwel.”

We houden ook de hele dag een liveblog bij over alle ontwikkelingen rond de NSS.

    • Peter Zantingh