Russische troepen nemen nog een Krim-basis in

Een Oekraïense marinier loopt op de marinebasis in Feodosia. Foto AP / Pavel Golovkin

Russische troepen hebben vanochtend vroeg weer een Oekraïense marinebasis op de Krim ingenomen. Dit keer in de havenstad Feodosia, meldt persbureau Reuters. Het hele weekend voeren de Russen al acties op Oekraïense legerbasissen op de Krim.

De Russen vielen de basis in Feodosia, een van de weinige overgebleven Oekraïense symbolen van verzet op de Krim, met verdovingsgranaten aan en dreigden met automatische wapens. Oekraïense vlaggen zijn naar beneden gehaald en Oekraïense officieren zijn meegenomen voor verhoor. Een deel van de basis was eerder deze maand al ingenomen, maar de Oekraïeners hadden wel nog de controle over het wapenarsenaal, de barakken en nog een aantal andere faciliteiten op de basis.

Bijna alle militaire bases op de Krim zijn nu in Russische handen. Gisteren meldde het Russische ministerie van Defensie al dat het 189 installaties van de Oekraïense krijgsmacht op de Krim in handen had.

Inlijving Krim door Rusland

Inmiddels is de annexatie van de Krim - na een omstreden referendum - door Rusland een feit. Rusland en de nieuwe pro-Russische regering op het schiereiland zeggen dat de inlijving op democratische wijze is gebeurd. De regering in Oekraïne, de Europese Unie en de Verenigde Staten erkennen referendum noch uitslag. De territoriale eenheid van Oekraïne kan volgens de grondwet alleen worden geschonden als er een referendum in het hele land wordt gehouden.

    • Anouk van Kampen