‘Rusland wil meer dan Krim’

NAVO-commandant voorziet mogelijke Russische annexatie van Transnistrië. Zjirinovski bepleit opdelen van Oekraïne.

Een ‘zelfverdedigingeenheid’ op de Krim overmeestert een man op de Oekraïense basis bij Belbek. Bij de bestorming zaterdag raakte een fotograaf licht gewond. Foto EPA.

De NAVO denkt dat de expansieve politiek van Rusland niet beperkt zal blijven tot de Krim. Volgens de opperbevelhebber van het westerse bondgenootschap heeft president Poetin nu mogelijk de van Moldavië afgescheiden enclave Transnistrië in het vizier. NAVO-commandant Breedlove, een Amerikaanse luchtmachtgeneraal, baseert zijn prognose onder meer op de Russische troepenconcentraties aan de oostgrens van Oekraïne. „Die troepenmacht is zeer, zeer, groot, en zeer, zeer, paraat”, zei Breedlove gisteren voor de denktank German Marshall Fund in Brussel.

Die troepenmacht zou kunnen oversteken naar Transnistrië, een staat die sinds de afscheidingsoorlog van 1992 eigenlijk alleen door Rusland wordt gesteund. Transnistrië heeft al in 2006 een referendum gehouden. Sinds de bezetting vanochtend van de basis bij Feodosia nu zijn bijna alle Oekraïense militaire bases op de Krim door de Russische elitetroepen overgenomen. Bij de militaire acties zijn Oekraïense officieren krijgsgevangen genomen. In Feodosia en zaterdag in Belbek zijn ook gewonden gevallen.

De regering in Moskou ontkent dat ze verder reikende plannen heeft dan de consolidatie van haar posities op de Krim. President Poetin heeft dit weekeinde speciale afgezanten benoemd voor die pacificatie. Maar in Moskou klinken ook andere geluiden. Het meest drastische idee is gelanceerd door parlementariër Zjirinovski. Deze rapaljepoliticus, vicevoorzitter van de Doema, heeft het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken voorgesteld Oekraïne op te delen tussen Rusland en Polen en zo een kleine rompstaat rond Kiev over te houden. De westerse provincies zouden bij Polen worden gevoegd. De zuidelijke en oostelijke districten zouden bij Rusland komen.