Rotterdamse PvdA-leider Karakus stapt op wegens zetelverlies

De Rotterdamse PvdA-lijsttrekker Hamit Karakus stapt op. Dat heeft hij zojuist bekendgemaakt tijdens het fractieoverleg, meldt ANP. Reden voor zijn vertrek is het enorme verlies van zijn partij bij de gemeenteraadsverkiezingen. De partij ging van 14 naar 8 zetels.

De Rotterdamse PvdA-lijsttrekker Hamit Karakus stapt op. Foto ANP / Bas Czerwinski

De Rotterdamse PvdA-lijsttrekker Hamit Karakus stapt op. Dat heeft hij zojuist bekendgemaakt tijdens het fractieoverleg. Reden voor zijn vertrek is het enorme verlies van zijn partij bij de gemeenteraadsverkiezingen. De partij ging van 14 naar 8 zetels.

Karakus legt ook zijn functie als wethouder neer. Een dag na de verkiezingen zei hij nog dat hij aan zou blijven. In een verklaring zegt hij nu:

“Ik heb er bewust voor gekozen niet meteen terug te treden. Ik ben er kapot van maar het werk gaat door. De afgelopen dagen heb ik mijn tijd en energie gestoken in de nieuwe fractieleden. Ik wilde hen hoop en vertrouwen geven in de toekomst. Na een paar bijeenkomsten heb ik alle vertrouwen. De fractie kijkt vooruit en wil strijden voor een sociaal en sterk Rotterdam. De nieuwe fractie heeft alle talenten in zich om dat waar te maken.”

‘Werd veel over opstappen gespeculeerd’

Leefbaar Rotterdam werd de grote winnaar van de stad. De partij haalde 14 zetels. Bij de verkiezingen van 2010 verloor Leefbaar juist met een paar honderd stemmen van de PvdA en bleef daardoor buiten de coalitie. Onze correspondent Sheila Kamerman over het aftreden van Karakus:

“Er werd heel erg naar Karakus gekeken, al op de avond van de verkiezingen. Het werd een historische nederlaag voor de PvdA. Toen Hilhorst een dag erna opstapte, werd er nog meer gespeculeerd. Het verlies werd Karakus aangerekend: hij was het die de debatten met Eerdmans voerde. Al valt het te betwijfelen of het eerlijk is hem als schuldige aan te wijzen; de PvdA heeft in heel het land veel verloren.”

Ook Hilhorst stapte op

Karakus is niet de eerste PvdA-leider die zijn conclusies trekt na de verkiezingen. Ook de Amsterdamse lijsttrekker van de PvdA, Pieter Hilhorst, stapt op. De PvdA is voor het eerst sinds 1949 niet meer de grootste partij in de hoofdstad.

    • Mirjam Remie