Dit is een artikel uit het NRC-archief

Verkiezingen

PVV-Europarlementariër Hartong niet meer verkiesbaar

Steeds meer PVV'ers stappen uit de partij van Wilders. Hartong overigens niet: hij blijft bij de PVV, maar verlaat het Europarlement.
Steeds meer PVV'ers stappen uit de partij van Wilders. Hartong overigens niet: hij blijft bij de PVV, maar verlaat het Europarlement. Foto ANP / Valerie Kuypers

Lucas Hartong, die Laurence Stassen zou opvolgen als delegatieleider van de PVV in het Europees Parlement, stelt zich niet meer beschikbaar voor de verkiezingen van 22 mei. Dat zei hij op Radio 1. Ook Gelders PVV-Statenlid Daniël ter Haar stapt op.

Twitter avatar LucasHartong Lucas Hartong Ik heb zojuist op Radio 1 bekend gemaakt niet verkiesbaar te zijn voor een nieuwe termijn in het EP. Ik wens mijn collega’s het allerbeste.

Hartong werd vanmiddag nog aangewezen als opvolger van Laurance Stassen, die uit de PVV stapte vanwege de omstreden uitspraak van Wilders tijdens een bijeenkomst na de gemeenteraadsverkiezingen. Hij heeft Wilders vanochtend gemeld dat hij alleen nog lopende zaken wil afmaken als Europarlementariër, zei hij op Radio 1.

“De drive om ook echt iets te kunnen bereiken voor onze kiezers is er steeds minder.”

Alleen Auke Zijlstra gaat door

De PVV heeft vier zetels in het parlement. Daarvan gaat alleen Auke Zijlstra na de verkiezingen door, twittert onze correspondent Tijn Sadée:

Twitter avatar tijnsadee Tijn Sadée Slechts 1 van de 4 euro-PVV-ers wil na mei door: Auke Zijlstra. Hij noemt rel rond Wilders ‘storm in glas water’ http://t.co/OUMvBY282B

Hartong (50) was onder Stassen nog de nummer twee van de PVV in Straatsburg en is onder meer lid van de begrotingscommissie en plaatsvervangend lid van de Commissie budgetcontrole. De Europese PVV-fractie bestaat naast Hartong uit Auke Zijlstra en Patricia van der Kammen. Van der Kammen heeft al aangegeven te stoppen na de Europese verkiezingen in mei.

Ter Haar stapt op

Ook het Gelderse Statenlid Daniël ter Haar stapt op, zo heeft de PVV-fractie bevestigd aan persdienst Novum. Hij is de derde PVV’er die vandaag vertrekt. Twee andere Gelderse fractieleden, Eric Venema en Petra Kouwenberg, hebben moeite met de generaliserende toon van de uitspraken, laat de fractie in een verklaring weten. Zij geven aan dat het niet de bedoeling is geweest om alle Marokkanen over één kam te scheren.

Fractievoorzitter Marjolein Faber begrijpt dat deze leden daar moeite mee hebben, maar begrijpt zelf alle ophef niet.

“Iedereen kent sinds de oprichting van de PVV onze standpunten en de bijbehorende context. Er zijn mensen die deze koppeling gewoon niet willen zien en hun kans grijpen om een hetze tegen de PVV te voeren.”

Steeds meer PVV’ers stappen op

Sinds PVV-leider Geert Wilders aanwezigen bij een verkiezingsbijeenkomst liet scanderen dat ze minder Marokkanen willen, verlaten steeds meer PVV’ers de partij. Premier Mark Rutte sloot samenwerking met de PVV uit en verschillende bewindspersonen en bekende Nederlanders lieten zich verbolgen uit over de gebeurtenis. Vandaag raakte de PVV ook nog een Utrechts Statenlid en een commissielid kwijt.

Wilders weigert zijn woorden terug te nemen of excuses te maken, zei hij zaterdag op een speciaal ingelaste persconferentie.