‘PvdA’ers op sleutelposities keken weg’

Geen verschil tussen allochtonen en autochtonen? Rob Oudkerk, de man die ooit sprak over ‘kut-Marokkanen’, vindt dat de PvdA de feiten niet moet ontkennen.

Welke PVV’ers stapten de afgelopen dagen op?

Het irriteert Rob Oudkerk, voormalig Tweede Kamerlid en oud-wethouder in Amsterdam, „mateloos” dat de discussie sinds „de walgelijke” oproep van PVV-leider Geert Wilders vijf dagen geleden tot minder Marokkanen, weer over diens partij gaat. „Het echte nieuws van de gemeenteraadsverkiezingen is dat de PvdA het loodje legt in de grote steden. En dat ligt niet aan de impopulariteit van het kabinet.”

Waaraan wel?

„Mensen vertrouwen mijn partij niet meer. De PvdA is niet meer van de straat en de straat is niet meer van de PvdA. Dát is het probleem. De PvdA kijkt lokaal de andere kant op, weg van de problemen. Veertien jaar na het alarmerende artikel ‘Het multiculturele drama’ van Paul Scheffer is het probleem nog altijd niet opgelost.”

Hoe kan dat?

„Door ontkenning van de feiten. Ik presenteer het Radio 1-programma 1 op Straat. Daar ontving ik laatst Achmed Baâdoud, stadsdeelvoorzitter in Amsterdam. Ik vroeg hem wat hij ervan vond dat bij hem de werkloosheid onder autochtone jongeren 12 procent is en onder allochtone jongeren 40 procent. Hij zei: „Ik wil het niet hebben over het verschil tussen autochtonen en allochtonen. Dat verschil is er niet.” Hoe kun je dat met droge ogen beweren? Het zijn de feiten!” Oudkerk zucht. „We zijn terug in de kramp van 2002, de periode van Pim Fortuyn.”

PvdA’ers waren de laatste jaren kampioen benoemen: Jeroen Dijsselbloem, Diederik Samsom, Hans Spekman.

„In september 2011 zei Diederik Samsom in deze krant, na een jaar straatcoach in Amsterdam te zijn geweest, dat in bepaalde buurten Marokkaanse jongens het etnische monopolie op criminaliteit hebben, maar dat de aanpak daarvan een enorm zwak punt is in onze partij. Dat vond ik geweldig en geloofwaardig. Maar daarna is er niets mee gebeurd. Sterker, in de veertien jaar sinds het artikel van Scheffer is er niets gebeurd. Er is weggekeken door PvdA’ers op sleutelposities, zoals Job Cohen. Helaas. De PvdA heeft Wilders een podium gegeven. Als mijn partij zijn werk had gedaan, had Wilders woensdag niet in dat café gestaan waar hij beloofde ‘minder Marokkanen’ te regelen.”

Dat is nogal een beschuldiging.

„Er zijn ook mensen binnen mijn beweging die ik zal steunen tot in het graf: Jeroen Dijsselbloem, Lodewijk Asscher en Hans Spekman, die in Utrecht misschien wel de beste wethouder is geweest die de PvdA ooit heeft gehad. Maar eenmaal aan de macht in Den Haag is het blijkbaar lastig om het uit te dragen. Ik ben mijn vertrouwen in Diederik Samsom kwijt.”

Wat is de oplossing?

„De maatschappij is individualistischer geworden, onbehaaglijker. De PvdA als geheel heeft daar geen antwoord op, maar individuele PvdA’ers als Ahmed Marcouch wel. Die benoemt als Kamerlid de problemen zonder te generaliseren. In Amsterdam heeft hij als stadsdeelvoorzitter laten zien er ook iets aan te doen. Marcouch is een échte sociaal-democraat, van wie het onvoorstelbaar is dat hij nog steeds geen wethouder is geweest in Amsterdam. En nu is D66 hier de grootste, de vleesgeworden kramp. Een partij waar niemand de oplossing van verwacht. Die moet van de PvdA komen, van types als Marcouch en burgemeester Van der Laan. PvdA’ers in wie mensen vertrouwen hebben.”

    • Hugo Logtenberg
    • Bas Blokker