PSV staat na achtste overwinning op de tweede plaats van de ranglijst

De PSV’er Memphis Depay speelde vanwege een oogblessure met een masker. FOTO ANP

Nog niet zo lang geleden leek PSV bezig aan een van de slechtste seizoenen in de clubgeschiedenis. Maar de ploeg van trainer Phillip Cocu, zaterdag in Eindhoven met 3-1 te sterk voor degradatiekandidaat Roda JC, is na de achtste overwinning op rij weer helemaal terug. Doordat het kwakkelende Vitesse verloor van FC Groningen, staat PSV nu zelfs tweede. Waarbij zij aangetekend dat FC Twente en Feyenoord een wedstrijd minder gespeeld hebben.

De zege op Roda JC kwam moeizaam tot stand voor PSV. Jürgen Locadia zette de thuisploeg met zijn elfde competitietreffer van dit seizoen op voorsprong, maar bij uitvallen van Roda oogde de verdediging soms wankel. Nog voor de rust bracht Mitchell Paulissen Roda langszij. In de tweede helft was PSV even zoekende, maar na ruim een uur maakte Bryan Ruíz dan toch de bevrijdende 2-1. Toen Jeffrey Bruma een kwartier de 3-1 maakte was het verzet van Roda gebroken.

PSV laat na een moeizaam begin van de tweede helft van het seizoen zien dat de selectie over voldoende kwaliteit beschikt om bovenin de eredivisie mee te draaien. Cocu heeft vorige maand de hulp van zijn grote voorbeeld Guus Hiddink ingeroepen. De toekomstige bondscoach voorziet hem van advies. Sindsdien heeft PSV geen punten meer verspeeld.

PSV leek na een nederlaag in januari tegen Ajax aan een volkomen verloren seizoen bezig. Het stuurloze elftal van Cocu dreigde zelfs plaatsing voor de Europa League mis te lopen. Als een soort noodgreep was Ruíz gehuurd van het Engelse Fulham. De international uit Costa Rica maakte de afgelopen weken meerdere keren het verschil voor PSV.

Met nog vijf wedstrijden te gaan richt PSV zich op de tweede plaats van de ranglijst, die recht geeft op het spelen van play-offs voor de Champions League. De achterstand op koploper Ajax bedraagt nog altijd zes punten. Bovendien heeft de Amsterdamse kampioen een wedstrijd minder gespeeld dan PSV. Ajax speelt volgende week woensdag een inhaalduel uit bij RKC.

PSV speelt komend weekeinde op zaterdagavond thuis tegen FC Groningen. Een dag later treedt Ajax in de Arena aan tegen FC Twente.