Polare Haarlem sluit deuren wegens gebrekkige interesse

Overzicht van de reeds verkochte Nederlandse en Vlaamse vestigingen van Polare.
Overzicht van de reeds verkochte Nederlandse en Vlaamse vestigingen van Polare. Illustratie NRC Handelsblad

De Haarlemse vestiging van Polare is dit weekend definitief op slot gegaan, meldt ANP. De curator van de failliete boekwinkelketen zegt geen geïnteresseerden voor de winkel op de Grote Houtstraat gevonden te hebben.

De Haarlemse winkel is daarmee de eerste Polare-vestiging die definitief de deuren sluit. De voorraad boeken, volgens curator Kees van der Meent vooral bestaand uit tweedehands boeken, wordt opgekocht door Jan Bernhard de Slegte. De Slegte kocht recentelijk al de acht Vlaamse Polare-vestigingen.

Van der Meent is nog steeds op zoek naar kopers voor Polare-vestigingen in Apeldoorn, Arnhem, Breda, Enschede en Hilversum. Er is volgens de curator ook belangstelling getoond voor de vestigingen in Den Haag, Leiden, Utrecht en Zwolle. Maar een definitieve nieuwe eigenaar is voor die vestigingen nog niet gevonden.

Crowdfunding redt meeste Polare-vestigingen

Het merendeel van de Nederlandse en Vlaamse Polare-vestigingen zijn tot op heden overgenomen met behulp van crowdfunding. Dat schreven NRC-redacteuren Toef Jaeger en Hanneke Chin-A-Fo dit weekend in het stuk ‘Gered door de emotie van de klant’ in NRC Handelsblad.

Alle inmiddels overgenomen Polare-vestigingen - acht in Nederland en acht in Vlaanderen - zijn overgenomen door boekhandelaren. Vier van de vijf personeelsinitiatieven gingen met crowdfunding gepaard:

“In Rotterdam richtte het personeel zelfs een coöperatie op, wat betekent dat mensen die geld storten geen lening verstrekken maar aandeelhouder worden.”

‘Crowdfunding en coöperaties: het zijn tegenwoordig toverwoorden voor boekhandels’, schreven beide redacteuren verder. Maar slagen doet het niet altijd, merkte Frans Ittlinger op. De eigenaar van de Duitse boekhandel Die Weisse Rose in Amsterdam moest teveel rente betalen op zijn leningen. Zijn fysieke winkel heeft hij inmiddels moeten sluiten. De val van Polare is volgens Ittlinger vooral een teken van de ontlezing in Nederland:

“Dit is een land van kooplieden, niet van cultuur.”