op nrc.nl

Nederlanders reageren geschokt op de uitspraken van Wilders. Toch sluiten zij in hun dagelijkse leven immigranten massaal buiten, schreef Ebru Umar in nrc.next op zaterdag. Een selectie uit de reacties op nrc.nl.

En wederom wordt er een hele bevolkingsgroep weggezet en over één kam geschoren: de Nederlander, ditmaal door een Turk. Zij weet precies hoe alle Nederlanders erover denken.

Schande!

Reind Hoeven

Onder de politiek-correcte commotie over Wilders zit een levensgroot maatschappelijk dilemma. Het probleem van autochtone Nederlanders is dat zij politici kiezen die dat dilemma steeds maar voor zich uit blijven schuiven. Wilders maakt dat zichtbaar. En zoals in Nederland te doen gebruikelijk wordt niet de dader maar de klokkenluider gestraft.

r.k.hack

Ebru Umar schrijft dat allochtonen nu eindelijk eens ‘Nederlander’ genoemd willen worden. Maar als juf vroeg ik eens aan kinderen op een ‘zwarte school’: ‘maar ben je niet Nederlander?’. ‘Nééé… ik ben Marokkáán.’

C.J. Wessels

Een erg eenzijdig artikel van mevrouw Umar. Overal ter wereld lijdt elke regionale groep aan de vrees voor anderen. Mensen zijn gewoontedieren en iets anders op je bord is wennen. Je weet en voelt dat anderen discrimineren niet goed is, maar voelt ook die bijna evolutionaire weerstand. Vrijwel elk volk lijdt aan discriminatie jegens anderen.

De wereld is nog verre van perfect. Het zal nog lang duren eer wij ons allemaal zouden voelen wat we uiteindelijk zijn. Geen Turk, Marokkaan of Nederlander, maar een wereldburger met verantwoordelijkheid naar elkaar en de planeet.

Yves van Gelre

Ebru heeft helemaal gelijk! De schijnheiligheid van Haagse politici is schrijnend en stuitend. Roepen dat Wilders de grens over is gegaan en tegelijkertijd de illegaliteit strafbaar stellen, de paspoortvereisten optrekken naar zeven jaar, een absurd inburgeringsstelsel optuigen. Hoeveel duidelijker kun je nog zeggen: u bent hier niet welkom!

Ronald van Harxen