Oekraïne roept alle militairen terug uit de Krim

Oekraïense soldaten houden bloemen vast die vrouwen, demonstranten van Maidan, ze hebben gegeven. Deze militairen gaven humanitaire hulp in Odessa (niet op de Krim).
Oekraïense soldaten houden bloemen vast die vrouwen, demonstranten van Maidan, ze hebben gegeven. Deze militairen gaven humanitaire hulp in Odessa (niet op de Krim). Foto AFP / Alexei Kravtsov

Oekraïne roept al zijn strijdmachten terug uit de Krim. Dit onder druk en dreiging van het Russische leger, zo heeft de Oekraïense interim-president Oleksandr Toertsjinov vandaag volgens persbureau Reuters aangekondigd.

Toertsjinov zegt dat de beslissing de troepen terug te trekken is genomen naar aanleiding van (niet-gespecificeerde) “bedreigingen voor het leven en de gezondheid van ons personeel” en hun families. De Oekraïense Nationale Defensie- en Veiligheidsraad heeft daarom het ministerie van Defensie geboden militaire eenheden op de Krim terug te trekken en ook de families van de militairen te evacueren.

Toertsjinov maakte dit bekend toen hij vanochtend voor het parlement sprak naar aanleiding van de inname van een Oekraïense marinebasis in Feodosia vanochtend. Russische troepen sloten rond de tachtig Oekraïense militairen in, twee gewonde militairen zijn afgevoerd met een helikopter, zo maakte het Oekraïense ministerie van Defensie later bekend.

Inmiddels zijn Oekraïense marineschepen en de meeste militaire bases op de Krim door Russische militairen ingenomen. Gisteren meldde het Russische ministerie van Defensie al dat het 189 installaties van de Oekraïense krijgsmacht op de Krim in handen had.

De nieuwe pro-westerse regering in Kiev heeft de afgelopen weken veel verwijten gekregen over haar besluiteloosheid met betrekking tot de Oekraïense militairen op de Krim, die wekenlang door Russische of pro-Russische militairen zijn belegerd.

Inlijving Krim door Rusland

De annexatie van de Krim door Rusland is - na een omstreden referendum - een feit. Rusland en de nieuwe pro-Russische regering op het schiereiland zeggen dat de inlijving op democratische wijze is gebeurd. De regering in Oekraïne, de Europese Unie en de Verenigde Staten erkennen referendum noch uitslag. De territoriale eenheid van Oekraïne kan volgens de grondwet alleen worden geschonden als er een referendum in het hele land wordt gehouden.

    • Anouk van Kampen