Obama in het Rijks: ‘Rembrandt is my favorite painter’

Voor hij naar Den Haag ging, werd president Obama ontvangen door Rijksmuseumdirecteur Pijbes.

Voor de nucleaire veiligheidstop in Den Haag begon, heeft de Amerikaanse president Obama vanmorgen een bezoek gebracht aan het Rijksmuseum in Amsterdam. Daar kreeg hij een korte rondleiding van directeur Wim Pijbes langs onder meer Het Melkmeisje van Vermeer, en Rembrandts De Staalmeesters en De Nachtwacht.

Directeur Pijbes leidde vanmorgen de Amerikaanse president Barack Obama ruim vijftien minuten rond door zijn museum.

Hoe verliep het bezoek, wilde Obama linea recta naar de Nachtwacht?

Pijbes: „Nee, we begonnen met het gastenboek tekenen. Dat is een vast protocol voor hoge gasten. Gisteren tekende de Japanse premier Shinzo Abe het ook nog tijdens zijn bezoek. En daarvoor Barbra Streisand. Obama verkeert dus in goed gezelschap.

„Daarna heeft premier Rutte uitleg gegeven over de Acte van Verlatinghe, de Nederlands onafhankelijkheidsverklaring aan Spanje uit 1581, en daarna deden we een toertje Eregalerij. „Rembrandt is my favorite painter, mocht ik uit de mond van de president optekenen. Ik heb hem schilderijen uit de zeventiende eeuw laten zien die duidelijk maken wat voor tolerante samenleving we in de Gouden Eeuw waren, hoe we openstonden voor immigranten. Obama was zeer enthousiast. De rondleiding heeft ook langer geduurd dan de tien minuten die waren gepland. Ik denk wel ruim een kwartier. Ik trek me van draaiboeken nooit iets aan.”

Wat vond Obama van het schilderij ‘Episode uit de Verovering van Amerika’ van de Nederlandse kunstschilder Jan Mostaert uit circa 1535 – een van de oudste schilderijen over de ontmoeting tussen Spaanse ontdekkingsreizigers en de oorspronkelijke bewoners van Amerika?

„Dat hebben we niet gezien. Dat schilderij hangt niet in de Eregalerij. En nee, we hebben niet overwogen dat te verhangen.”

Heeft de president nog een souvenir gekocht in de museumwinkel?

„Obama heeft koffie gedronken uit kopjes uit de museumwinkel, 24,95 euro voor een setje, als ik het goed heb. Ze vielen bij hem in de smaak, maar ik heb ze hem niet cadeau gedaan. Dat is goed gebruik: geen cadeautjesvoor presidenten en andere hoogwaardigheidsbekleders.”

Aansluitend voerde president Obama in het museum een gesprek met premier Mark Rutte in de galerij Burgers aan de macht, gezeten voor een 17de eeuwse schouw uit het leprozenhuis. Ze spraken over de situatie in Oekraïne, de onderhandelingen voor een transatlantisch handelsakkoord, de burgeroorlog in Syrië, nieuwe initiatieven om klimaatverandering tegen te gaan en de nucleaire veiligheidstop die vandaag en morgen in Den Haag wordt gehouden.

Daarna legden Obama en Rutte, met De Nachtwacht in de rug, allebei een korte verklaring af. De Amerikaanse president, die voor het eerst in Nederland is, zei trots te zijn zich nu „tussen enkele van de Hollandse meesters te bevinden waarover ik op school geleerd heb”. Hij voegde eraan toe dat dit nog eens bewees dat de Nederlanders goed zijn in meer dan in olympisch schaatsen.

    • Juurd Eijsvoogel
    • Arjen Ribbens