Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘PVV raakt in Utrecht ook nog Statenlid en commissielid kwijt’

PVV’er Henk Scherer stapt op. Het PVV-Statenlid uit Utrecht noemde de uitspraken van Wilders over Marokkanen zaterdag al “walgelijk”. Ook commissielid Jos van der Helm verlaat de PVV.

PVV-statenlid Henk Scherer.
PVV-statenlid Henk Scherer. Foto Provincie Utrecht

PVV’er Henk Scherer stapt op. Dat meldt onder meer RTV Utrecht. Het PVV-Statenlid uit Utrecht zegt “uit overwegingen van fatsoen en geloofwaardigheid” tot zijn besluit te zijn gekomen.

Scherer noemde de uitspraken van Wilders over Marokkanen zaterdag al “walgelijk” en zei toen nog niet te weten of hij uit de provinciale PVV-fractie zou stappen. De PVV-fractie van vijf leden in Utrecht zou woensdag over de toekomst vergaderen, maar Scherer wil dat nu toch niet afwachten. “Ik heb een aantal telefoontjes gepleegd, maar mijn besluit staat vast”, zegt hij nu tegen de regionale omroep over zijn vertrek.

“Ik hoor daar niet bij. Ik wil fatsoenlijk blijven en dan moet je de ultieme consequentie aanvaarden.”

Scherer, die 3 jaar namens de Partij voor de Vrijheid deel heeft uitgemaakt van het provinciebestuur in Utrecht, geeft zijn zetel terug aan de PVV. Of andere PVV-fractieleden zijn voorbeeld zullen volgen, wil hij volgens RTV Utrecht niet zeggen. De fractie vergadert “binnenkort” over haar standpunt over de uitlatingen van Wilders, aldus fractiemedewerker Joost Ketjen tegen persbureau Novum.

Update 13.01 uur: Ook commissielid Jos van der Helm stapt uit de Utrechtse PVV-fractie, meldt RTV Utrecht. Jos van der Helm is de vader van Chris van der Helm, Het Haagse raadslid dat de PVV dit weekend al verliet.

PVV’ers vertrekken

Hij is niet de eerste PVV’er die opstapt sinds de uitspraken van Wilders. Nrc.next maakte dit overzicht vanochtend van alle opgestapte PVV’ers:

Daar komt nu dus nog een opgestapt lid bij de Provinciale Staten in Utrecht bij.

Veel kritiek op uitspraken Wilders

Vorige week liet Wilders op verkiezingsavond een zaal scanderen dat ze minder Marokkanen willen. “Dan gaan we dat regelen”, zei hij daarop.

Er volgden internetacties (#bornhere), boze BN’ers, boze Kamerleden, aangiften, een demonstratie, een kritische reactie van de premier en van vicepremier Asscher, en in binnen- en buitenland werden kritische krantencommentaren geschreven. Meerdere PVV’ers stapten op en de PVV daalt in de peilingen, maar Wilders weigert excuses aan te bieden of zijn standpunt aan te passen.