Valse ponden uit Nederland

De Nederlandse goudhandelaar Patrick O. zou de afgelopen jaren ongeveer 30 miljoen valse ponden (35,8 miljoen euro) hebben gemaakt. Dat schrijft de Britse krant The Independent op basis van bronnen bij het Britse onderzoek naar de fraude.

O. werd november vorig jaar gearresteerd in Amsterdam, waar hij zijn bedrijf ECM dreef, op verdenking van het vervalsen van Britse ponden. ECM was een bedrijfje dat munten sloeg en had daardoor de beschikking over professionele drukpersen voor het slaan van munten. Britse onderzoekers noemen in The Independent de ponden die O. met zijn bedrijf zou hebben geproduceerd, de beste vervalsingen die ze ooit hebben aangetroffen.

Volgens de Britse krant is de fraude door Patrick O. voor het Verenigd Koninkrijk de reden geweest om recentelijk te beslissen de munt van 1 pond te vervangen voor een nieuw exemplaar dat minder makkelijk te vervalsen is. De nieuwe munt van 1 pond is twaalfhoekig en moet het oude exemplaar in 2017 vervangen.

De Nederlandse autoriteiten zouden door de Britse collega’s zijn gewaarschuwd na de vondst van zeer goedgemaakte, valse ponden in het Verenigd Koninkrijk in 2012 die uit Nederland afkomstig waren.

Het onderzoek tegen O. en een medeverdachte loopt nog.