Mogelijke resten MH370 gezien en ‘binnen enkele uren geborgen’

De mogelijke resten van de verdwenen Malaysia Airlines-vlucht 370 die China eerder vandaag aangaf te hebben gezien in de Indische Oceaan, zijn nu ook gezien door Australië en worden binnen enkele uren geborgen, zo meldt de Australische premier Tony Abbott.

Een Orion-vliegtuig van de Australische luchtmacht komt terug bij de Pearce luchtbasis in Bullsbrook, Australië, na een nieuwe zoektocht naar MH370 in de zuidelijke Indische Oceaan. Foto AFP / Gred Wood

De mogelijke resten van de verdwenen Malaysia Airlines-vlucht 370 die China eerder vandaag aangaf te hebben gezien in de Indische Oceaan, zijn nu ook gezien door Australië, zo meldt de Australische premier Tony Abbott volgens persbureau AP.

Op aanwijzing van China heeft Australië, dat ondertussen de leiding van de internationale zoektocht naar het vliegtuig op zich heeft genomen, vanochtend vliegtuigen naar het gebied gestuurd. China had vanuit een zoekvliegtuig in het zuidelijke deel van de Indische Oceaan twee grote en een aantal kleine witte voorwerpen zien drijven.

Ook vanuit het Australische vliegtuig zijn nu objecten gezien. Volgens Abbott twee: een grijs of groen rond object, en een een oranje rechthoekig voorwerp. De objecten liggen in een gebied waar satellietbeelden eerder al toonden dat mogelijk resten zouden liggen:

Kaart Australian Maritime Safety Authority (AMSA)

Het zou kunnen dat de voorwerpen resten van het verdwenen vliegtuig zijn, dat na ruim twee weken zoeken dan gevonden zou zijn. Een Australisch marineschip is op weg naar het gebied om de voorwerpen te lokaliseren en te bergen. Volgens de Maleisische minister van Defensie zouden de voorwerpen binnen enkele uren geborgen kunnen worden. Hij voegde toe dat het bergen ook tot morgenochtend of langer zou kunnen duren.

Zoekgebied in de Indische Oceaan na beelden satelliet

Het zoekgebied ligt zo’n 2.500 kilometer ten zuidwesten van de Australische stad Perth. Eerder maakten Franse, Chinese en Australische satellieten beelden van drijvende objecten in hetzelfde gebied. In het gebied wordt echter regen verwacht, wat het zicht beperkt. Vliegtuigen doen er vier uur over om het gebied te bereiken, zodat er niet veel tijd over is om daadwerkelijk naar sporen van de verdwenen Boeing te kunnen zoeken.

De Boeing-777 met 239 mensen aan boord verdween in de nacht van 7 op 8 maart ergens tussen Maleisië en Vietnam van de radar. Sindsdien is een grote zoekoperatie op touw gezet, waarbij het zoekgebied telkens wordt aangepast en uitgebreid. De focus ligt nu op een deel van de zuidelijke Indische Oceaan. Naast China en Australië zoeken Japan, de VS en Nieuw-Zeeland ook mee naar het vliegtuig.

    • Anouk van Kampen