Márquez wint eerste gp ondanks beenbreuk

Marc Márguez lijkt de logische winnaar van de eerste grand prix in de MotoGP. De 21-jarige Spanjaard is de regerend wereldkampioen. Van een wegracer met die status mag bij de seizoensopening een puike prestatie worden verwacht. Maar dat Márquez gisteren onder het kunstlicht in Doha zou winnen lag allesbehalve voor de hand. Hij brak vorige maand zijn kuitbeen, wat zijn voorbereiding op het nieuwe racejaar ernstig verstoorde. Er werd aanvankelijk gevreesd voor zijn deelname aan de eerste grand prix. Márquez miste bijvoorbeeld de laatste twee MotoGP-testen. Maar kwaliteit verloochent zich niet, bewees Márquez in Qatar. Ondanks zijn handicap ging hij de strijd om de eerste plaats vol aan, om een tweestrijd met de Italiaanse routinier Valentino Rossi pas op de laatste meters in zijn voordeel te beslissen. Márquez had geen concurrentie van Jorge Lorenzo, zijn verwachte grootste concurrent voor de wereldtitel. De Spanjaard kwam ten val en liep daardoor in de strijd om de wereldtitel al direct een achterstand op. Gelukkig voor de Yamaha-stal wist Lorenzo’s teamgenoot Rossi aan te haken, anders zou de dominantie van Honda na race één al compleet zijn geweest. Want achter Márquez en Rossi werd Dani Pedrosa op Honda derde. Aleix Espargaro (Yamaha) finishte knap als vierde.

De jonge Nederlander Scott Deroue (18) beleefde een verdienstelijk debuut in de Moto3-klasse. Hij werd negentiende. Dat had beter gekund, vindt teammanager Jarno Janssen: „Elke fout wordt afgestraft. Scott is in een nieuwe wereld terecht gekomen, op een nieuw niveau en hij heeft tijd nodig om zich aan te passen. Nu weet hij het.”

Bryan Schouten, de tweede Nederlandse gp-coureur, werd 25ste in de Moto3. Daarmee moest hij de Spaanse Ana Carasco, de enige vrouw in het circuit, voor laten gaan. Deroues teamgenote bij het Nederlandse RW Racing werd 24ste. De Australiër Jack Miller won. In de Moto2 zegevierde de Spanjaard Esteve Rabat. (NRC)