Liveblog: G7-top in juni in Brussel, Rutte tevreden over eerste dag

Round-up of the day

Terwijl de 53 regeringsleiders waarschijnlijk nu aan het dessert zitten op Paleis Huis ten Bosch gaan wij dit liveblog afsluiten. Nog even een korte samenvatting van de dag in bulletpoints:

 • Ondanks de verwachte en gevreesde drukte bleef verkeerschaos uit rond de Randstad en in Den Haag. De wegafsluitingen zorgden niet voor vertraging. Er stonden nauwelijks files.
 • Obama bracht onder veel belangstelling een bezoekje aan het Rijksmuseum waar hij historische documenten bekeek en natuurlijk de Nachtwacht. De president zei later dat hij "nog nooit een persconferentie had gegeven tegen zo'n mooi decor".
  •  Bij een demonstratie tegen de nucleaire top werden in Den Haag vijftig tot zeventig betogers aangehouden omdat ze zich niet aan de afspraken hielden over waar ze mochten demonstreren.
  • Een van de concrete resultaten die uit de top vandaag kwamen: Japan gaat ruim driehonderd kilo plutonium en hoogverrijkt uranium overdragen aan de VS. Ook andere landen deden toezeggingen om het nucleaire materiaal dat ze bezitten beter te beveiligen en te monitoren.
  • Uit het overleg van de G7 over de crisis op de Krim kwam dat de landen de G7-top in juni definitief niet in Rusland houden, maar in Brussel. Ook mag het land zolang het de koers niet wijzigt ten aanzien van Oekraïne niet meer meepraten in G8-verband. De G7 veroordeelde opnieuw het optreden van Rusland op de Krim en riep het land op de soevereiniteit en integriteit te respecteren van Oekraïne. Ook waarschuwde het dat de landen bereid zijn verdere stappen te nemen als Rusland zich zo blijft opstellen.
  • Rusland liet eerder weten bij monde van de minister van Buitenlandse Zaken Lavrov, overigens na een onderhoud met zijn Oekraïense ambtsgenoot, dat het land de schouders hierover ophaalt.

  En dan nog even het programma voor morgen:

  9.00 uur: vergadering World Forum
  13.00 uur: lunch
  14.30 uur: vergadering World Forum
  16.00 uur: afsluitende persconferentie

  We hielden vandaag via een tekening al het nieuws over de NSS bij. Morgen doen we dat weer, en natuurlijk houden we dan ook weer een liveblog bij.

  Inbeeld: Rutte en de wereldleiders

  http://www.nrc.nl/inbeeld/2014/03/24/rutte-en-de-wereldleiders/

  G7 leiders houden top in Brussel

  En de kogel lijkt door de kerk te zijn: de leden van de G7 komen in juni in Brussel bijeen. Daarmee is de G8-top met Rusland die in Sotsji zou plaatsvinden van de baan vanwege het Russische optreden in de Krim. Lees hier de volledige verklaring.

  Rusland moet de territoriale integriteit en soevereiniteit van Oekraïne respecteren herhaalden de regeringsleiders nog maar eens. De landen willen ook stappen nemen als Rusland op deze ramkoers blijft zitten. Deelname van het land aan de G8 is in ieder geval opgeschort tot Rusland een andere koers gaat varen.

  G7

  Regeringsleiders uit G7 arriveren bij diner

  De regeringsleiders van de G7 beginnen binnen te druppelen bij Paleis Huis ten Bosch. Dat betekent dat het G7-overleg waarschijnlijk is afgelopen. Het begin van het diner stond oorspronkelijk voor 20.30 uur gepland maar loopt nu iets uit door het overleg tussen de G7-landen.

  De Britse premier Cameron. Schermafbeelding livestream.

  De leiders moeten op elkaar wachten in het gat van de deur voor ze het koninklijke paar mogen begroeten:

  De Japanse premier. Schermafbeelding livestream.

  Royals onder elkaar

  Twitter avatar JoepdeGeus Joep de Geus Koning Abdullah II van Jordanie is in Paleis Huis ten Bosch aangekomen voor het staatsbanket http://t.co/l0lFnMwZth

  Jordanië

  Barroso over G7: hoop op eensgezinde verdere stappen

  De voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso zei eerder vanmiddag dat hij hoopte dat het overleg van de G7 vruchtbaar zou zijn, dat de landen eensgezind zijn in de aanpak van Rusland en bereid zijn verdere stappen te nemen jegens Rusland:

  G7

  Ondertussen op Paleis Huis ten Bosch...

  schudt het koninklijk paar Maxima en Willem-Alexander de een na de andere hand van de wereldleiders, die niet in de G7 zitten, de overige 46 dus, om ze welkom te heten op Paleis Huis ten Bosch voor de receptie en het diner. Het is een onafgebroken stroom van auto's blijkt uit de livestream.

  Een hele batterij journalisten staat te wachten bij Paleis Huis ten Bosch. Schermafbeelding livestream.


  Lavrov: G8 is een informele club

  De Russische minister van Buitenlandse Zaken geeft op dit moment een persconferentie. Volgens NRC-redacteur Juurd Eijsvoogel die daarbij is, heeft Lavrov gereageerd op de berichten dat de G7 Rusland mogelijk uit de G8 wil zetten. De minister lijkt niet erg onder de indruk:

  Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel Lavrov in DenHaag: g8 is an informal club, nobody can throw out anybody else

  Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel Lavrov shrugs in The Hague: if our western partners think g8 format has run its course, let it be so #nssEN

  Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel Russ. min. Buit Zkn Lavrov in DH over gesprekken met Kerry en Oekraiense collega Deshchytsia http://t.co/gqGSQ8lvBh http://t.co/opUoBnlzoy

  G8

  Hoofdroutes weer vrij - ook morgen nog verkeershinder verwacht

  Verschillende snelwegen rond Den Haag zijn inmiddels weer vrijgegeven:

  Twitter avatar Rijkswaterstaat Rijkswaterstaat Hoofdroute nucleaire top (A5/A4/A44/N44) is weer vrij! #NSS2014 zie: http://t.co/t8jHXHfT1d

  Van tevoren werd er vandaag grote verkeersdrukte verwacht in verband met de top. Mensen werden opgeroepen om weg te blijven van Den Haag. Het resultaat was dat verkeerschaos vandaag is uitgebleven. Niettemin waarschuwt de gemeente ook voor afsluitingen van wegen morgen in de stad:

  Twitter avatar GemeenteDenHaag Gemeente Den Haag Hou dinsdagochtend in #DenHaag rekening met afsluiting Javastraat, Koninginnegracht en vervoer #nss2014 delegaties http://t.co/742koaPRBS

  verkeer

  G7 begonnen - Rutte is tevreden met dag 1

  Inmiddels zijn alle wereldleiders van de G7 gearriveerd en is het overleg van start gegaan tussen de VS, Canada, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en Japan.

  Twitter avatar JMDBarroso José Manuel Barroso #G7 meeting just started in The Hague at the margins of @NSS2014 http://t.co/BVpxeruJPO

  Premier Rutte is in elke geval tevreden met de eerste dag van de top.

  Twitter avatar NSS2014 NSS2014 Prime Minister Mark Rutte: ‘Satisfied with first day of NSS': http://t.co/0NxzFbzOVN

  G7

  Lavrov begint aan persverklaring

  De Russische minister Lavrov van Buitenlandse Zaken staat op het punt zijn persconferentie te beginnen. Daarvoor had hij een bilateraaltje met zijn Oekraïense ambtsgenoot:

  Twitter avatar MID_RF МИД России #Лавров - Дещица. Тет-а-тет/ #Lavrov - Deshchytsia http://t.co/PIaJ7ukNxQ

  Demonstraties tegen Chinese president

  Ook vandaag demonstreren in Den Haag weer Tibetanen tegen de Chinese president Xi Jinping. Gisteren wist de Chinese delegatie door het plaatsen van een grijs scherm te voorkomen dat de Chinese president de demonstranten gisteren op de Dam zag.

  Een groep Tibetaanse demonstranten in Den Haag. Foto AP / Patrick Post

  Foto AP / Patrick Post

  Obama arriveert bij het Catshuis

  Obama heeft het World Forum inmiddels verlaten en zou bij het Catshuis zijn aangekomen voor het ingelaste overleg met de G7.

  Twitter avatar JeroenStans Jeroen Stans Obama rijdt terrein van Catshuis op. http://t.co/921zXK663t

  The New York Times over Den Haag: rustige stad vol fietsen

  De Amerikaanse krant The New York Times omschrijft in een artikel over de top Den Haag als een 'rustige stad, vol kanalen en fietspaden'. De stad heeft de afgelopen jaren meer dan 160 organisaties weten aan te trekken die werken op het gebied van vrede, veiligheid en internationaal recht.

  The Netherlands is so proud of its peaceable modern identity that the duty of the government to promote the development of international law is written into the country’s Constitution. The United Nations tribunal on war crimes in the Balkans in the 1990s spurred a new influx of institutions and experts committed to high ideals of international justice.

  Minister Buitenlandse Zaken Oekraïne wil wodka drinken met Poetin

  De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Andrei Desjchitsia, heeft op de NSS net tijdens een persconferentie gezegd dat het land zich grote zorgen maakt over de troepenopbouw aan de grens, maar is blij met alle Westerse steun:

  Twitter avatar SchoppertRTL Steven Schoppert Oekraïense minister BuZa is blij met Westerse reactie op conflict met Rusland, wil niet zeggen wat ie van G7 verwacht http://t.co/7ghYdxHYHo

  De minister zei ook dat het land steeds probeert om met Poetin te praten over alle spanningen om het conflict vreedzaam op te lossen.

  Twitter avatar SchoppertRTL Steven Schoppert Minister BuZa Oekraïne slaakt diepe zucht: "we don't know the plans of Mr. Putin." Wil graag praten met de Russen, "maybe even drink wodka".

  Volgens persbureau Reuters zal Desjchitsia in de marge van de top een bilateraaltje houden met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov.

  Oekraïne
  In onze interactieve tekening stond een klein foutje. Want, zoals we hier vanochtend al meldden, de Belgische premier Elio Di Rupio kwam niet met het vliegtuig maar gewoon met de trein. Dank voor alle mails hierover, de fout is inmiddels hersteld.

  Bekijk de hele tekening hier. Hij wordt continu bijgewerkt.

  Meer weten? Check ook deze Nuclear Timeline

  Het Haags Centrum voor Strategische Studies maakte in aanloop naar de top een interactieve tijdslijn met de geschiedenis rond het thema van nucleaire veiligheid. Er zitten video's in met historische beelden en elke gebeurtenis is weergegeven met een kleur die aangeeft of het gaat om een kernwapens, veiligheid, kernenergie of terroristische dreigingen.

  Schermafbeelding tijdslijn HCSS.

  G8 gaat niet door in Rusland

  Het zat er natuurlijk al een tijdje aan te komen, maar de G8-top in Rusland gaat definitief niet door, melden verschillende media.

  Twitter avatar SkyNewsBreak Sky News Newsdesk Prime Minister David Cameron says there will be no G8 summit in Russia this year

  Obama en Xi bespreken klimaat en spionage

  Het Witte Huis maakte zojuist bekend wat Obama en de Chinese president Xi vanmiddag hebben besproken tijdens hun onderonsje op de Amerikaanse ambassade in Den Haag. Daarin spraken de leiders onder meer over het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen door beide landen. Xi bracht bij Obama ook de wereldwijde spionage door de NSA aan de orde en sprak de wens uit om de crisis op de Krim te de-escaleren.

  Nuclear Security Summit

  Intussen: Timmermans ontmoet Kerry

  Terwijl de opening van de NSS aan de gang was, had minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmemans in de marge van de top een ontmoeting met zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry.

  Foto AFP / Jerry Lampen

  Nuclear Security Summit

  Alles over de NSS in één tekening

  Nrc.nl volgt de gebeurtenissen rond het diplomatieke circus vandaag en morgen in een interactieve tekening. Beweeg met je muis over een element voor meer informatie. De tekening wordt continu bijgewerkt. Opmerkingen of suggesties? Mail ons: internet@nrc.nl.

  Nuclear Security Summit

  Ban-Ki Moon bedankt Nederland voor organisatie

  VN-secretaris-generaal Ban-Ki moon is ook in het World Forum. Hij kreeg na de Zuid-Koreaanse president het woord en bedankte Nederland en premier Rutte persoonlijk voor het organiseren van de derde NSS-top. Ban benadrukte net als Rutte het belang van het voorkomen van nucleair terrorisme en stelde dat internationale samenwerking daarbij cruciaal is, ook binnen de VN.

  Nuclear Security Summit

  Rutte: hoe kunnen we nucleair terrorisme voorkomen?

  Premier Rutte opende de NSS zojuist. Hij noemde Den Haag tegenover de wereldleiders, die voor de officiële opening allemaal aan de grote ronde tafel in het World Forum zaten, de "international city of peace and justice". De onderhandelingen die de delegaties de komende dagen gaan voeren concentreren zich volgens Rutte op één vraag: hoe kunnen we in de toekomst nucleair terrorisme voorkomen?

  Rutte bedankte Obama persoonlijk voor het agenderen van het gevaar van nucleair terrorisme een aantal jaar geleden. "U heeft het fundament gelegd", aldus Rutte. De premier stelde tot slot dat er sinds de vorige Nuclear Security Summit in 2012 "echte vooruitgang" is geboekt, maar dat er nog een hoop te doen is.

  Nuclear Security Summit

  NSS geopend met spectaculaire show

  De Nuclear Security Summit werd zojuist geopend in het World Forum met een filmpje waarin Nederland flink werd gepromoot: onder meer het Rijksmuseum, het Vredespaleis, de Rotterdamse haven en onze succesvolle olympiërs kwamen voorbij. Een stukje "schaamteloze Hollandpromotie" ten overstaan van de wereldleiders, aldus onze verslaggever Christiaan Pelgrim:

  Twitter avatar christiaanpe Christiaan Pelgrim Voor aanvang van de vergadering krijgen de wereldleiders filmpje met schaamteloze Hollandpromotie te zien. #NSS2014

  De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Carl Bildt was in elk geval onder de indruk van de opening:

  Twitter avatar carlbildt Carl Bildt Impressive start of @NSS2014. Presidents of Korea, China and US start discussions. http://t.co/ypMwMavabD

  Nuclear Security Summit

  In beeld: protest tegen Poetin in Den Haag

  In Den Haag demonstreerde vanmiddag een groep pro-Oekraïense betogers tegen de Russische inmenging in hun land. Poetin werd daarbij als Adolf Hitler afgebeeld.

  Foto AP / Patrick Post

  Oekraïne

  NSS-top op punt van beginnen

  De Nuclear Security Summit kan ieder moment van start gaan in de grote zaal van het World Forum (zie hieronder). Meekijken kan via een livestream van de NSS-organisatie.

  Foto EPA / Bart Maat

  Nuclear Security Summit

  Obama gearriveerd bij World Forum

  Obama is ook aangekomen bij het World Forum. Hij werd bij de ingang afgezet door zijn dienstauto, bijgenaamd 'The Beast'. Vervolgens werd Obama, net als alle andere wereldleiders, ontvangen door premier Rutte.

  Foto AFP / Freek van den Bergh

  Nuclear Security Summit

  Regeringsleiders binnen, NSS kan beginnen

  De Chinese president Xi, de Japanse premier Abe, de Britse premier Cameron... bijna alle wereldleiders zijn nu binnen. Het wachten is nog op onder anderen Obama, de Duitse bondskanselier Merkel en president Hollande. Vanaf 15.00 uur is de openingsceremonie van de NSS rechtstreeks te volgen via de officiële website van de top:

  Twitter avatar NSS2014 NSS2014 Vanaf 15:00 uur is de openingsceremonie #NSS2014 live te volgen. Met speeches van o.a. @MinPres en SG-VN Ban Ki-Moon http://t.co/vnE57CIMqP

  Nuclear Security Summit

  Japan draagt nucleair materiaal over aan VS

  Japan gaat ruim driehonderd kilo plutonium en hoogverrijkt uranium overdragen aan de Verenigde Staten. Dat hebben de Amerikaanse minster van energie Ernest Moniz en speciaal adviseur van de Japanse premier Shinzo Abe, Yosuki Isosaki, vanmiddag bekendgemaakt op een persconferentie in Den Haag.

  Japan bezit grote hoeveelheden plutonium, dat gebruikt kan worden voor een kernwapen, terwijl het altijd heeft beloofd geen grote voorraden aan te houden. De hoeveelheid materiaal die wordt overgedragen aan de VS is slechts een fractie van de totale voorraad. Over de overdracht van het materiaal werd al langer overleg gevoerd door Tokyo en Washington.

  Moniz noemde het akkoord met Japan van groot belang. "Het materiaal wordt overgebracht naar de VS om te worden omgevormd tot een vorm die proliferatie moeilijk maakt." Isozaki zei dat Japan met de overdracht van het plutonium en het hoogverrijkt uranium een bijdrage levert aan het voorkomen van proliferatie en mogelijk misbruik van nucleair materiaal door terroristen. "Japan deelt de visie van een wereld zonder kernwapens",
  aldus Isozaki.

  Ondertussen houdt Japan een voorraad van 9,3 ton plutonium aan. Voor een land met het technisch vermogen van Japan moet het volgens deskundigen een peulenschil zijn om dit geschikt te maken voor kernwapens. Dat materiaal kan een aantrekkelijk doelwit zijn voor terroristen.

  Nuclear Security Summit

  Museumplein weer toegankelijk

  Het Museumplein in Amsterdam, dat hermetisch was afgesloten vanwege het bezoek van Obama aan het Rijksmuseum, is weer volledig vrijgegeven, liet de gemeente Amsterdam zojuist weten op Twitter:

  Twitter avatar AmsterdamNL Gemeente Amsterdam Beveiligingsmaatregelen #Museumplein worden opgeheven. Museumplein weer toegankelijk! #NSS2014 #Obama #Amsterdam

  bezoek Obama

  Ook Cameron en Hollande in het land

  De Britse premier Cameron en de Franse president Hollande zijn vandaag en morgen ook aanwezig bij de Nuclear Security Summit. De beide leiders arriveerden vanmiddag op Schiphol. Naast de NSS schuiven ze vanavond ook aan bij het belangrijke G7-overleg over Oekraïne.

  Foto AP / Martijn Beekman

  Foto Reuters / Martijn Beekman

  Ruim vijftig NSS-betogers opgepakt

  Bij een demonstratie tegen de nucleaire top NSS in Den Haag zijn vandaag vijftig tot zeventig betogers aangehouden, meldt persbureau Novum. Ze hielden zich volgens een woordvoerder van de Haagse politie niet aan de afspraken over waar ze mochten demonstreren. De aanhouding verliep rustig.

  De betogers wilden vanaf Den Haag Centraal richting de Herengracht lopen. Vooraf was aan alle demonstranten te kennen gegeven dat ze op vaste locatie kunnen demonstreren, waaronder het Malieveld. De politiezegsvrouw vermoedt dat ze de verkeerde kant op liepen om met hun aanhouding aandacht te vragen voor hun zaak.

  SP-Kamerlid Harry van Bommel was ook naar demonstratie gekomen. Hij sprak de aanwezigen toe, maar is voor zover bekend niet aangehouden. Eerder op de dag werden al vier betogers gepakt die een spandoek hadden uitgerold in de Hofvijver.

  In beeld: Zuid-Koreaanse president ook bij koning

  Niet alleen de Canadese premier Harper, maar ook de president van Zuid-Korea Park Geun-hye werd vandaag ontvangen door koning Willem-Alexander op paleis Noordeinde.

  Foto AP / Bart Maat

  Waar gaat de NSS eigenlijk over?

  Het ging vanochtend over Obama en nu vooral over de aankomst van alle wereldleiders, maar waar gaan al die leiders het vanaf 15.00 uur nou precies over hebben? Onze redacteur Anouk Eigenraam schreef een uitlegstuk over de kwesties die tijdens de Nuclear Security Summit besproken zullen worden.

  Nuclear Security Summit

  Van Rompuy en Lavrov zijn binnen

  EU-president Herman van Rompuy en de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov zijn zojuist gearriveerd bij het World Forum in Den Haag. Premier Rutte ontvangt de wereldleiders één voor één. Volg dat live via NPO Nieuws live.

  Foto AFP / Freek van den Bergh

  Foto Reuters

  Nuclear Security Summit

  In beeld: Canadese premier bij de koning

  De Canadese premier Stephen Harper werd vanmiddag op paleis Huis ten Bosch ontvangen door koning Willem-Alexander.

  Foto AP / Sean Kilpatrick

  Russische minister geeft persconferentie

  De leiders van de G7 (VS, Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Italië, Canada en Japan) komen vanavond bijeen om te praten over nieuwe strafmaatregelen tegen Rusland vanwege de inmenging van het land in Oekraïne. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov, die namens Moskou de NSS bijwoont, geeft om 18.00 uur een persconferentie om voorafgaand aan het G7-overleg de positie van Rusland te markeren.

  Oekraïne

  Onderonsje tussen Obama en Xi

  De wereldleiders komen op dit moment één voor één aan bij het World Forum in Den Haag, waar om 15.00 uur de Nuclear Security Summit officieel begint. Obama had zojuist in de Amerikaanse ambassade (ook in Den Haag) een persoonlijke ontmoeting met de Chinese president Xi Jinping.

  Foto AP / Pablo Martinez Monsivais

  Nuclear Security Summit
  En dit is de voorpagina van NRC Handelsblad vanmiddag. Lees hier de hele krant.

  Ondertussen in Den Haag

  Twitter avatar BrianvanderBol Brian van der Bol NOS-collega wordt geïnterviewd door de Chinese televisie #kerntop http://t.co/Hgfh5FRkrT

  Hier zien je de route die het inmiddels onderschepte cargovliegtuig heeft afgelegd. Volg via Flightradar live de route van het vliegtuig, dat nu uitwijkt naar Frankfurt.

  Flightradar


  F16's onderscheppen vliegtuig

  Cargovliegtuig zonder toestemming om te landen

  De F16's zouden onderweg zijn naar een cargovliegtuig (een Boeing 777F) dat geen toestemming heeft gekregen om te landen.

  Twitter avatar WH521 WH521 De #QRA F-16's zijn bij het onbekende vliegtuig. Betreft een Boeing 777F van LAN Cargo. Heeft geen toestemming om te landen in NL. #NSS2014

  De F16's gaan het vrachtvliegtuig uit het Nederlandse luchtruim escorteren.

  Twitter avatar PolitieheliNL Politiehelikopter Het toestel vliegt nu ten noorden van Flevoland en komt vanaf Miami. De F16's gaan het toestel begeleiden naar Duitsland.

  F16's onderscheppen vliegtuig
  Het is nog onduidelijk waarom de F16's precies zijn opgestegen. Het gaat om een QRA, een Quick Reaction Alert. Dit is wat Defensie daar over schrijft:

  "De QRA komt in actie op verzoek van de gevechtsleiders van het AOCS NM. Bijvoorbeeld wanneer een vliegtuig het Nederlandse luchtruim binnenvliegt zonder van tevoren een vluchtplan ingediend te hebben en zonder zich te identificeren. Dit kan gaan om een gevechtsvliegtuig van een ander land, maar ook om een passagierstoestel."

  F16's onderscheppen vliegtuig

  F-16's opgestegen voor 'onderschepping'

  Vliegbasis Volkel meldt op Twitter dat er zojuist F-16's zijn opgestegen voor een "onderschepping":

  Twitter avatar VlbVolkel Vliegbasis Volkel #F16’s #vliegbasis #Volkel zijn zojuist opgestegen voor een onderschepping #QRA #NSS2014 #luchtruimbeveiliging

  F16's onderscheppen vliegtuig

  Morgen wel drukke spits verwacht

  Ondanks de rustig verlopen ochtendspits vanochtend waarschuwt de gemeente Den Haag op Twitter dat mensen zich niet moeten laten "misleiden". Morgenochtend wordt volgens de gemeente in en om de stad meer drukte verwacht door extra afsluitingen en delegaties die vanuit hun hotels naar het World Forum worden vervoerd voor de Nuclear Security Summit.

  Twitter avatar GemeenteDenHaag Gemeente Den Haag Rustige spits vanmorgen, maar laat u niet misleiden. Dinsdagochtend meer drukte door extra afsluitingen en #NSS2014 delegaties in de stad.

  In de rest van de Randstad volgt de drukte op een ander moment, zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat in een toelichting tegen persbureau Novum:

  "Op het hoofdwegennet kan het in de ochtend iets drukker zijn dan normaal, maar we verwachten geen heel grote problemen. We rekenen echter wel op een vrij forse avondspits."

  Dat komt doordat de regeringsleiders en delegaties die de nucleaire top bijwonen dinsdagmiddag en -avond binnen een vrij kort tijdsbestek allemaal weer vertrekken. "Ze komen mooi verdeeld aan, maar vertrekken doen ze bijna allemaal tegelijkertijd", aldus woordvoerder.

  De grootste problemen verwacht hij op de A4 en de A5 bij Amsterdam:

  "De delegaties rijden in tegengestelde richting naar Schiphol. Omdat er 's avonds veel verkeer uit de richting Amsterdam komt en die slechts gebruik kunnen maken van twee of drie rijstroken, verwachten we dat daar zeker hinder ontstaat."

  Het advies de trein te nemen, thuis te werken of buiten de spits te reizen wordt dan ook gehandhaafd. "Mensen moeten vooral niet denken: het viel maandag reuze mee dus ik pak dinsdag alsnog de auto."

  verkeer

  Wat staat er komende uren op programma?

  Nu Obama's bezoek aan Amsterdam is afgerond, verleggen we de aandacht naar Den Haag, waar om 15.00 uur vanmiddag de Nuclear Security Summit begint. Premier Rutte zal de wereldleiders vanaf 13.30 uur ontvangen bij het World Forum in de Hofstad, waar de top plaatsvindt.

  In de marge van de NSS spreken de leiders van de G7 (VS, Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Italië, Canada en Japan) vanavond (tussen 18.00 uur en 19.00 uur) op het Catshuis over de situatie rond Oekraïne. De G7-leiders zullen met elkaar bespreken welke nieuwe sancties zij tegen Moskou willen afkondigen vanwege de Russische inmenging op de Krim.

  Na het G7-beraad zullen alle wereldleiders naar paleis Huis ten Bosch gaan waar een receptie en een diner (19.00 uur) in het bijzijn van koning Willem-Alexander zullen plaatsvinden.

  Nuclear Security Summit

  Pijbes: Obama zeer enthousiast

  NRC Handelsblad sprak met Rijksmuseum-directeur Wim Pijbes over het bezoek van Obama aan zijn museum. Pijbes zegt dat Obama begon met het tekenen van het gastenboek, zoals het vaste protocol voor hoge gasten voorschrijft:

  "Gisteren tekende de Japanse minister-president Shinzo Abe het nog. En daarvoor Barbra Streisand. Obama verkeert dus in goed gezelschap."

  Na het tekenen van het gastenboek bekeek Obama met Rutte het Plakkaat van Verlatinghe en daarna "deden we een toertje Eregalerij", aldus Pijbes:

  "'Rembrandt is my favorite painter', mocht ik uit de mond van de president optekenen. Ik heb hem schilderijen uit de zeventiende eeuw laten zien die duidelijk maakten wat voor tolerante samenleving we in de Gouden Eeuw waren, hoe we openstonden vor emigranten. Obama was zeer enthousiast. De rondleiding heeft ook langer geduurd dan de tien minuten die waren gepland. Ik denk wel ruim een kwartier."

  bezoek Obama

  'The Beast', de zwaarbeveiligde auto van Obama

  De dienstauto van Obama is ook meegekomen naar Nederland. De enorme Cadillac heeft de bijnaam 'The Beast' en is het zwaarst beveiligde niet-militaire voertuig ter wereld. The Beast is bijna 5,5 meter lang en is bijna achtduizend kilo zwaar. The Beast van Obama is het summum op het gebied van presidentieel vervoer, schreef onze medewerker Guus Peters onlangs in NRC Handelsblad:

  Het interieur kan, naast de president, nog maximaal zes mensen herbergen. Obama heeft een speciale stoel rechts achterin, en de beschikking over een desktop- en een laptop-computer en een telefoon die permanent verbinding heeft met vicepresident Joe Biden en met het Pentagon. Die verbindingen worden verzorgd vanuit één van de vele zwarte SUV’s die, gevuld met veiligheidsagenten, de presidentiële Cadillac altijd omringen.

  Foto EPA / Sáshenka Gutiérrez

  Verder is de auto bestand tegen aanvallen met chemische wapens of gifgas (er is een eigen luchtverversingssysteem) en heeft de carrosserie een structuur van titanium, aluminium en keramische materialen, maar vooral veel gepantserd staal. The Beast is ook volkomen geluiddicht, de buitenwereld glijdt als een stomme film aan de president voorbij. Wil hij toch buitengeluiden horen, dan kunnen er microfoontjes worden aangezet.

  The Beast mag alleen worden bestuurd door speciaal getrainde agenten. Ieder van hen is bijvoorbeeld in staat om een zogenoemde J-Turn te maken. Dat is, als de Cadillac wordt aangevallen, hard achteruit rijden om de auto vervolgens met een zorgvuldig getimede stuurbeweging in een gecontroleerde 180 graden slip te brengen. Tijdens die slip gaat de automaat al in de voorwaartse stand, waarna de plek des onheils snel kan worden verlaten.

  bezoek Obama

  Demonstranten Hofvijver opgepakt

  De demonstranten die in de Hofvijver demonstreerden tegen de nucleaire top zijn inmiddels ingerekend door de politie, meldt Jeroen Wetzels van RTL:

  Twitter avatar jeroenwetzels Jeroen Wetzels Twee demonstranten aangehouden in Hofvijver Den Haag. #NSS2014 http://t.co/eqVIEsVU2M

  Twitter avatar jeroenwetzels Jeroen Wetzels Nog twee demonstranten uit de Hofvijver gehaald; totaal vier aanhoudingen. #NSS2014 http://t.co/e8O6i8zzQM

  Belgische premier is met de trein

  Obama mag dan per helikopter naar Den Haag doorreizen, de Belgische premier Elio di Rupo arriveerde zojuist gewoon per trein op Rotterdam Centraal voor de Nuclear Security Summit, meldt fotograaf Kees Spruijt op Twitter:

  Twitter avatar keesspruijt Kees Spruijt En de #premier van #België komt gewoon met de #trein aan op #RotterdamCS voor de #NSS2014 http://t.co/t1EdLKw3CX

  Nuclear Security Summit

  In beeld: Obama en Rutte in het Rijks

  Een mooi beeld: Obama en Rutte lachen tijdens de rondleiding van de Amerikaanse president door het Rijksmuseum.

  AP / Frank Augstein

  De verklaring die Rutte op de persconferentie aflegde is inmiddels online volledig te lezen.

  bezoek Obama

  Demonstranten in Hofvijver

  Vier activisten demonstreren op dit moment in de Hofvijver bij het Binnenhof tegen de nucleaire top. De politie heeft geprobeerd ze te overtuigen uit het water te komen, maar dat is niet gelukt. Nu gaat de politie een boot inzetten om de betogers uit de vijver te vissen.

  Twitter avatar jeroenwetzels Jeroen Wetzels Vier activisten in Hofvijver gesprongen als protest tegen nucleaire top: "NSS is hypocriet toneelspel." #NSS2014 http://t.co/3Un8k4SmLL

  Twitter avatar ljongbloed lieke jongbloed Politieboot komt aan om vier actievoerders uit hofvijver te halen . #NSS2014 http://t.co/KfzLhdIfE0

  Obama nu onderweg naar Den Haag

  Obama heeft het Rijksmuseum verlaten en is nu per helikopter onderweg naar Den Haag, waar om 13.00 uur de Nuclear Security Summit officieel vast van start gaat.

  Lees meer over de persconferentie van Obama en Rutte in ons aparte nieuwsbericht. Op de Flickr-pagina van Rutte staan veel foto's van de ontmoeting tussen de twee.

  bezoek Obama

  In beeld: persconferentie Obama en Rutte

  Foto screenshot NOS

  Foto screenshot NOS

  bezoek Obama

  Obama: Nederland één van Amerika's naaste bondgenoten

  En na Rutte natuurlijk de woorden van Obama. Hij zei trots te zijn in Nederland te mogen zijn en begon met een grapje over de Olympische Winterspelen: "You Dutch really know how to speedskate", aldus de president.

  Zijn bezoek aan het Rijksmuseum was een "buitengewone ervaring", aldus Obama. "Van alle persconferenties die ik heb gedaan, had ik nog nooit zo'n indrukwekkende achtergrond", zei Obama over de Nachtwacht. De documenten die hij in het Rijks bekeek herinnerden de president aan de "historische banden tussen onze landen".

  Obama noemde Nederland "een van Amerika's meest naaste bondgenoten" en zei dat de VS en Nederland samenwerken op tal van terreinen. "Europa is de hoeksteen van Amerika's betrokkenheid bij de wereld", zei Obama. Hij noemde in het speciaal de situatie in Oekraïne. "Europa en Amerika zijn verenigd in hun steun aan de Oekraïense regering en bevolking", aldus de president.

  Ten slotte bedankte Obama Nederland voor zijn inzet binnen de NAVO in onder meer Afghanistan en Turkije. Hij sloot zijn verklaring af met 'Dankuwel' (bekijk hier een video).

  bezoek Obama

  Rutte: band met Amerika speciaal

  Premier Rutte mocht als eerste het woord voeren. Hij heette Obama nogmaals welkom in Nederland en benadrukte de langdurige en bijzondere relatie die Nederland en de Verenigde Staten hebben. Vriendschap en gedeelde waarden liggen volgens Rutte aan de basis van die relatie. Rutte noemde ook het belang van de economische samenwerking tussen Nederland en Amerika.

  Rutte zei ook dat hij met Obama heeft gesproken over het nucleaire programma van Iran, de burgeroorlog in Syrië en vooral: de situatie rond Oekraïne.

  bezoek Obama

  Persconferentie begonnen

  De persconferentie van Rutte en Obama is begonnen. Kijk mee via NPO Nieuws Live.

  bezoek Obama

  Vanmiddag in Den Haag: overleg over Oekraïne

  Later vandaag zal in Den Haag volop diplomatiek overleg worden gevoerd over de situatie in Oekraïne, die veel Europese landen grote zorgen baart. Vanavond komen de leiders van de G7 op het Catshuis bijeen. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Hague twitterde zojuist dat de Europese ministers van Buitenlandse Zaken in de marges van de NSS-top ook over Oekraïne zullen overleggen:

  Twitter avatar WilliamJHague William Hague Very concerned about Eastern #Ukraine. Meeting fellow Foreign Ministers in The Hague for talks on next steps and relations with Russia

  Oekraïne

  Dé foto van de ochtend

  Dit is toch wel een beetje de foto van de ochtend: minister Timmermans moet hard lachen tijdens zijn gesprek met Obama waarin hij de president welkom heette. Er worden veel grappen over gemaakt op Twitter:

  Twitter avatar mens32 Ralph Mens Moment waarop #Obama op teen van Frans Timmermans trapt http://t.co/fcAwH8A3Cb

  bezoek Obama

  Chinese president bezoekt parlement

  Ondertussen in Den Haag: de Chinese president Xi Jinping, die de afgelopen twee dagen al in Nederland was voor een staatsbezoek, brengt een bezoek aan het parlement. Hij werd welkom geheten door Anouchka van Miltenburg (links) en Ankie Broekers-Knol (rechts), de voorzitters van de Tweede en Eerste Kamer.

  Foto ANP / Koen van Weel

  Wachten op persconferentie

  Obama heeft op dit een persoonlijke ontmoeting met Rutte in het Rijksmuseum. Rond 10.45 uur geven de leiders een persconferentie.

  bezoek Obama

  Vals alarm in Den Haag

  Het verdacht pakketje in een tram in Den Haag bleek geen bom of explosief. Het Statenplein is weer vrijgegeven, meldt NOS-verslaggever Robbie Kammeijer op Twitter:

  Twitter avatar RobbieKammeijer Robbie Kammeijer #Statenplein wordt weer vrijgegeven. Tram rijdt weer weg. #NSS2014

  In beeld: Obama in het Rijksmuseum

  Persbureau ANP verspreidde zojuist foto's van Obama's bezoek aan het Rijks:

  Obama tekent het gastenboek in het Rijksmuseum. Foto ANP / Jerry Lampen

  Obama en Rutte bekijken het Plakkaat van Verlatinghe. Foto ANP / Jerry Lampen

  Obama bekijkt de Nachtwacht. Foto ANP / Jerry Lampen

  Bekijk meer foto's in onze In Beeld-serie.

  bezoek Obama

  Openingszin Obama: I love your country

  Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans, die Obama op Schiphol mocht opwachten, onthulde zojuist op zijn Facebook de eerste woorden die de Amerikaanse president tegen hem sprak. "Good morning, sir, I love your country."

  bezoek Obama

  Verdacht pakketje gevonden in Den Haag

  Ondertussen is in Den Haag een deel van de Stadhouderslaan afgezet door de politie omdat er een verdacht pakketje zou zijn gevonden in een tram, meldt WNL-verslaggever Maaike Timmerman op Twitter:

  Twitter avatar maaikheid Maaike Timmerman Ineens afzetting op Stadhouderslaan in Den Haag, tram stil gezet (je ziet 'm in de verte) Zou verdacht pakketje zijn. http://t.co/pvVOiw4iSt

  Twitter avatar maaikheid Maaike Timmerman Heel veel politie op de been hier op Stadhouderslaan waar een verdacht pakketje is gevonden in tram. #NSS2014 #WNL http://t.co/6wpuoLYK7y

  Obama bekijkt Nachtwacht

  Obama's rondleiding door het Rijks is alweer bijna voorbij. Een groot deel van de rondleiding gebeurde zonder aanwezigheid van de pers. Obama, Rutte en Pijbes bekeken onder meer het Melkmeisje van Johannes Vermeer en eindigden bij de Nachtwacht van Rembrandt.

  Foto screenshot NOS

  Foto screenshot NOS

  bezoek Obama

  In beeld: Obama arriveert op Schiphol

  De persbureaus hebben zojuist foto's verspreid van Obama's aankomst op Schiphol, inmiddels een uur geleden.

  AFP / Peter de Jong

  Foto AP / Peter De Jong

  bezoek Obama

  Obama bekijkt Plakkaat van Verlatinghe

  Obama, Rutte en Rijksmuseum-directeur Wim Pijbes bekijken nu het Plakkaat van Verlatinghe uit 1581. Dit is het document waarmee een aantal Nederlandse provincies zich onafhankelijk verklaarden van Spanje. Het Plakkaat wordt gezien als de Nederlandse onafhankelijkheidsverklaring en vertoont qua vorm, stijl en inhoud opvallende gelijkenissen met de Amerikaanse Declaration of Independence uit 1776. Sommige historici menen dat de Amerikaanse revolutionairen bij het schrijven van de Declaration geïnspireerd moeten zijn geweest door het Plakkaat van Verlatinghe, dat speciaal voor het bezoek van Obama uit het Nationaal Archief in Den Haag naar het Rijksmuseum is overgebracht.

  Foto screenshot NOS

  Foto screenshot NOS

  bezoek Obama

  In beeld: Obama en Rutte in Rijksmuseum

  Obama nam zojuist na zijn ontvangst door Rutte en Van der Laan uitgebreid de tijd om handen te schudden en te kletsen met een groep Nederlanders die bij zijn ontvangst aanwezig mocht zijn. Live kijken naar de rondleiding van Obama door het Rijks kan trouwens via NPO Nieuws Live.

  Foto screenshot NOS

  bezoek Obama

  Obama welkom geheten door Rutte

  Obama is zojuist in zijn dienstauto naar de ingang van het Rijksmuseum gereden en werd daar welkom geheten door premier Rutte en de burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan.

  Foto screenshot NOS

  Foto screenshot NOS

  bezoek Obama

  Obama gearriveerd bij Rijksmuseum

  En jawel, ook Obama zelf is nu per helikopter bij het Rijksmuseum gearriveerd. Hij stapt zo in zijn auto ('The Beast' bijgenaamd) en wordt dan het Rijksmuseum binnengereden.

  Foto screenshot NOS

  Op YouTube staan inmiddels beelden van de aankomst van de Air Force One op Schiphol:

  bezoek Obama

  Helikopters geland bij Rijksmuseum

  Vier Amerikaanse helikopters zijn geland bij het Rijksmuseum. Daarin zaten volgens de NOS zijn beveiligers en leden van Obama's staf. De helikopter met Obama is nog onderweg.

  Foto screenshot NOS

  bezoek Obama

  Obama krijgt korte rondleiding door Rijks

  Obama wordt zometeen in het Rijksmuseum ontvangen door premier Rutte. De twee zullen het Plakkaat van Verlatinghe uit 1581 en het eerste Amerikaans-Nederlandse handels- en vriendschapsverdrag uit 1782 bekijken, twee historische documenten die de bilaterale relatie tussen Nederland en de Verenigde Staten markeren. Vervolgens krijgen de twee een rondleiding van Wim Pijbes, de directeur van het Rijksmuseum. De rondleiding eindigt bij de Nachtwacht.

  Na het bezoek voeren Rutte en Obama een gesprek over politieke en economische onderwerpen en geven ze een korte verklaring aan de pers. Die verklaring wordt rond 10.45 uur verwacht.

  bezoek Obama

  In beeld: Obama verwelkomd door Timmermans

  Obama ging zojuist van boord van de Air Force One en is inmiddels per helikopter onderweg naar het Museumplein. Hieronder twee screenshots van het moment dat hij het vliegtuig verliet:

  Foto screenshot RTL

  Foto screenshot RTL

  De eerste NOS-screenshots van het moment dat Obama werd verwelkomd door Timmermans verschijnen op Twitter:

  Twitter avatar Bertine83 Bertine L. Moenaff Haha Timmermans bloost helemaal #Obama #nss2014 #schiphol http://t.co/Bv0eizx3Ut

  bezoek Obama

  Obama zet voet op Nederlandse bodem

  Obama heeft zojuist de Air Force One verlaten en voet gezet op Nederlandse bodem. Hij werd ontvangen en welkom geheten door minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA).

  bezoek Obama

  Buitenlandse media: Obama in Nederland voor G7

  Hoewel Obama officieel in Nederland is om de Nuclear Security Summit (NSS) bij te wonen, melden buitenlandse media dat hij in ons land is gearriveerd om met de G7-leiders over Oekraïne te overleggen. Dat overleg vindt vanavond op het Catshuis plaats, in de marges van de NSS-top.

  Zometeen komt Obama de Air Force One uitgelopen. Daarna vertrekt hij per helikopter naar het Rijksmuseum, waar hij met premier Rutte een korte rondleiding zal krijgen.

  bezoek Obama

  In beeld: Obama geland op Schiphol

  De landing van de Air Force One, zoals die zojuist te zien was op Nederland 1:

  Foto screenshot NOS

  bezoek Obama

  Obama geland op Schiphol

  De Air Force One is zojuist, even voor 8.50 uur, geland op Schiphol.

  bezoek Obama

  Air Force One kan nu ieder moment landen

  De Air Force One met daarin Obama kan nu elk moment landen op Schiphol. Daarna zal de Amerikaanse president per helikopter naar het Museumplein worden gevlogen.

  Twitter avatar FMCnl FMCnl USAF Boeing VC-25A tail nr 92-9000 Air Force One checking in 126.675 MHz Amsterdam for landing RWY 36R #AF1 #POTUS #NSS2014

  Kijk live naar de landing op Nederland 1 of via de stream van RTL Nieuws.

  bezoek Obama

  Protest op Beursplein tegen kernenergie

  De Nuclear Security Summit (NSS) wordt in Amsterdam aangegrepen om te demonstreren tegen kernenergie en nucleaire wapens. Enkele tientallen activisten houden op dit moment, begeleid door een groot aantal agenten, een betoging voor de Beurs van Berlage.

  Foto NRC / Pim van den Dool

  Foto NRC / Pim van den Dool

  Foto NRC / Pim van den Dool

  Foto NRC / Pim van den Dool

  Museumplein afgesloten

  Wie hoopt om vandaag in Amstedam een glimp van de Amerikaanse president op te vangen heeft waarschijnlijk pech. Het bezoek is geen publieksevenement en vanwege de strenge veiligheidsmaatregelen wordt alles aan het zicht onttrokken. Het enige wat inwoners van Amsterdam te zien krijgen is...

  Foto ANP / Evert Elzinga

  ...een containerwand. Het hele Museumplein is namelijk afgeschermd.

  Foto ANP / Evert Elzinga

  Air Force One heeft inmiddels contact gemaakt met de luchtvaartleiding in Ierland en zal vermoedelijk rond kwart voor negen landen. Zijn helikopters staan in ieder geval klaar.

  Twitter avatar FMCnl FMCnl USAF Boeing VC-25A tail nr 92-9000 Air Force One ETA Amsterdam 08:45LT #AF1 #POTUS #NSS2014

  (en zijn autokaravaan is ook al onderweg)

  Twitter avatar PaulNibbelink Paul Nibbelink Colonne Obama richting Schiphol. #nss @zorgenzekerheid http://t.co/7Bcnc4hk6L

  bezoek Obama

  "Grootste verkeersmanagementoperatie ooit" lijkt goed uit te pakken

  Op de weg gaat het prima. Rond 07.30 uur stond het in totaal over twintig kilometer vast. In een normale maandagochtendspits staat er rond dat tijdstip zo'n 85 kilometer file. "Het lijkt erop dat veel mensen eieren voor hun geld hebben gekozen", zei een ANWB-woordvoerder op Radio 1.

  Bij Rijkswaterstaat geldt de nucleaire top in Den Haag als "de grootste verkeersmanagementoperatie ooit". NRC Handelsblad schreef dit weekend hoe Rijkswaterstaat dit heeft aangepakt.

  "Uitgangspunt voor Rijkswaterstaat was een „balans” vinden tussen enerzijds de maatregelen om de veiligheid te garanderen van de regeringsleiders, en anderzijds de hinder voor de rest van Nederland te beperken. „Veel landen willen een lege, veilige route voor hun wereldleiders”, zegt Van der Veen, „maar de maatschappij moet wel kunnen doordraaien.”

  Als beste voorbeeld voor die aanpak geldt de huur van een apparaat, een quick moveable barrier, dat in een mum van tijd een betonnen rijbaanscheiding kan aanbrengen en weer weghalen. Onder meer door de inzet van deze noviteit kan er tussen maandagmiddag en dinsdagmiddag op de snelweg tussen Amsterdam en Den Haag, de A4, in beide richtingen op alle vijf banen worden gereden.

  Een andere manier om tijdens de top toch te kunnen blijven doorrijden is de inzet van 35 takelwagens die vlakbij snelwegen worden gestationeerd. Zo zijn ze bij ongevallen binnen maximaal tien minuten ter plaatse om de weg snel vrij te maken. Ook rijden 51 weginspecteurs permanent op de motor rond, twee keer zo veel als normaal."

  verkeer

  Volkskrant mailt met Obama

  Dat doen ze toch mooi bij De Volkskrant: ze hebben een interview met Barack Obama. Schriftelijk weliswaar, en de krant mocht maar zeven tot tien vragen indienen (waarvan er minimaal vijf zouden worden beantwoord), maar toch.

  Lees het hele artikel (inclusief de vragen die onbeantwoord bleven), op de site van de krant. Daarin legt Obama onder meer opnieuw uit waarom hij nucleair terrorisme als een van de grootste bedreigingen voor de internationale veiligheid beschouwt en geeft hij Nederland een complimentje.

  "Nederland is een van onze krachtigste bondgenoten en ik ben onder de indruk van de manier waarop premier Rutte zich inzet voor nucleaire veiligheid. Nederland is een global leader in deze van levensbelang zijnde kwestie, inclusief zijn belangrijke inspanningen om de handelsstromen via de haven van Rotterdam te controleren. De prima voorbereidingen voor de top bewijzen dat Nederland een uitstekende keuze was."

  bezoek Obama

  Maar waar gaat het nu écht over?

  Dat leggen we uit aan de hand van acht beweringen in dit stuk:

  53 wereldleiders op een kluitje; waarover praten ze op de NSS?

  Helikopters Obama onderweg

  Vanmiddag om 15.00 wordt de NSS officieel geopend (en niet door Gerard Joling) en om 13.30 ontvangt Mark Rutte de wereldleiders. Vanochtend zal het teken vooral in bezoek staan van Obama, die een bezoek brengt aan het Rijksmuseum.

  Als Obama is geland op Schiphol, zal hij met een helikopter naar het Museumplein worden gevlogen. Die helikopter, een donkergroen-met-witte Sikorski VH-60N, heet Marine One zodra Obama aan boord is. Hij zal worden geëscorteerd door verschillende Blackhawk-helikopters (om het risico bij een aanval te beperken). De helikopters zijn inmiddels onderweg van Rotterdam naar Schiphol.

  Twitter avatar graa1005 André van de Graaf Zo de #NSS2014 top is begonnen. 9 heli's vliegen over http://t.co/3N2ZsNbvHo

  bezoek Obama

  Het is nog rustig op de weg

  De verkeerschaos die werd verwacht blijft voorlopig uit. Volgens de ANWB valt het aantal files erg mee.

  Twitter avatar ANWBverkeer ANWBverkeer Opvallen; nog vrijwel geen files. Alleen een korte file op de #A9 naar Amstelveen bij knp. Badhoevedorp.

  Vanwege de NSS zijn er verschillende wegen dicht. Tot vanmiddag 15.00 (en morgen van 13.00 tot woensdagochtend vroeg) gaat het om:

  • de A5, in beide richtingen, tussen de knooppunten de Hoek en Raasdorp.
  • de A44, richting Den Haag, tussen knooppunt Burgerveen en Den Haag.
  • de N14, in beide richtingen, tussen de aansluiting met de A4 en Den Haag (gehele periode dicht, dus van zondag 16.00 uur tot woensdag 05.00 uur).
  • de N206, in beide richtingen, tussen Noordwijk en de aansluiting met de A44.

  En op de A4 tussen Amsterdam en knooppunt Burgerveen zijn minder rijstroken beschikbaar.

  verkeer

  Dit is de gastenlijst van de NSS

  Dit is de gastenlijst van de NSS. Obama zit inmiddels in Air Force One en komt naar verwachting rond 09.00 uur aan. Veel van de andere delegatieleiders zijn dit weekend al gearriveerd of volgen later deze ochtend.


  Vandaag en morgen strijkt er een internationaal diplomatiek circus in de Randstad neer voor de Nuclear Security Summit. De NSS is de grootste top die Nederland ooit organiseerde: staatshoofden en regeringsleiders uit 53 landen praten over het voorkomen van nucleair terrorisme (en in zijlijn van het officiële programma over vele andere zaken). De NSS gaat gepaard met een gigantische veiligheidsoperatie.

  Volg op nrc.nl de komende twee dagen de gebeurtenissen rondom de top (en wat zich in de marge afspeelt).