Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Lavrov reageert gelaten op weigering G7 - ‘G8 heeft beste tijd gehad’

Lavrov checkt de tijd tijdens de openingssessie van de NSS.
Lavrov checkt de tijd tijdens de openingssessie van de NSS. Foto AP / Yves Herman

De Russische minister Sergei Lavrov is niet erg onder de indruk van de vergadering die de andere landen van de G8 vanavond zonder Rusland hebben belegd. De top voor belangrijke industriestaten is een informeel gezelschap en van zoiets als royement kan geen sprake zijn, zei hij na een ontmoeting met zijn Oekraïense ambtgenoot Andrij Desjchitsia.

‘G8 heeft beste tijd gehad’

Van de G8 wordt al langer gezegd dat die zijn beste tijd heeft gehad, aldus Lavrov volgens NRC-journalist Juurd Eijsvoogel, die aanwezig was bij de persconferentie. De ontmoetingen tussen de acht industrielanden bleken nuttig om mondiale crises te bespreken, maar Rusland zal “niet vasthouden aan dit format”.

Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel Lavrov shrugs in The Hague: if our western partners think g8 format has run its course, let it be so #nssEN

Het gesprek tussen Lavrov en Desjchitsia van eerder vandaag kwam er op Oekraïens verzoek. Het was de eerste keer sinds Rusland de Krim annexeerde dat er op zulk hoog niveau tussen de landen werd gesproken. Wat er precies is besproken, is onbekend. Lavrov heeft ook een ontmoeting gehad met de Amerikaanse minister John Kerry van Buitenlandse Zaken.

G8 blijft voorlopig G7

Het Witte Huis liet eerder vanmiddag alvast weten dat er, zolang Rusland de huidige koers volhoudt, geen reden is voor het land om nog mee te praten in de G8. De Britse premier David Cameron vindt dat de top die gepland stond in het Russische Sotsji niet doorgaat. Dat is volgens hem “helemaal duidelijk”, meldt persbureau Reuters.

De G7 heeft alle voorbereidingen voor het overleg in Sotsji al opgeschort in protest tegen het Russische handelen in Oekraïne en op de Krim. Vorige week zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius dat Rusland voorlopig geen deel uitmaakt van de G8, maar een definitief besluit is nog niet genomen.

De landen waarmee Rusland de G8 vormt overleggen over economische hulp aan de Oekraïense regering. De betrekkingen met Rusland worden eveneens besproken. De bijeenkomst is een initiatief van president Obama. Of na afloop een gezamenlijke persverklaring wordt afgelegd, is onduidelijk.

Update 20.39 uur: De leden van de G7 komen in juni in Brussel bijeen. Dat heeft een ingewijde gezegd na het G7-overleg. Eigenlijk zouden de zeven landen in juni samen met Rusland in Sotsji vergaderen, maar die bijeenkomst is afgezegd vanwege het Russische optreden op de Krim.

Lees voor het laatste nieuws ons liveblog