kort

foto EPA

Luchtruim //

Turkije haalt Syrisch vliegtuig neer

Turkije heeft gisteren boven het grensgebied met Syrië een Syrisch gevechtsvliegtuig neergehaald. Dat heeft de Turkse premier Tayyip Erdogan gistermiddag bevestigd. Volgens Erdogan had het Syrische toestel het Turkse luchtruim geschonden. Het vliegtuig is ten westen van het Syrische plaatsje Kasab neergekomen. Kasab ligt vlakbij de Turkse grens en de Middellandse Zee. Regeringstroepen bombardeerden rebellen, die vlakbij de Turkse grens probeerden om een grenspost in handen te krijgen. De piloot verliet het toestel met de schietstoel.

Suárez //

Spaanse oud-premier overleden

De voormalige Spaanse premier Adolfo Suárez is gisteren op 81-jarige leeftijd overleden. Suarez was de eerste democratisch gekozen regeringsleider in Spanje na de dictatuur van generaal Francisco Franco. De ex-premier leed al zo’n tien jaar aan de ziekte van Alzheimer. Suárez werd vorige week in het ziekenhuis opgenomen met een longontsteking.

VS //

Homohuwelijk Michigan stopgezet

Het homohuwelijk in de Amerikaanse staat Michigan is tijdelijk weer verboden. Een rechter bepaalde vrijdag dat het verbod onwettig is, maar de staat is daartegen in beroep gegaan. Na de uitspraak van de rechter zijn dit weekend tientallen homostellen in Michigan getrouwd. Ze maakten meteen gebruik van hun recht, uit vrees dat er weer een streep door wordt gezet.

    • Reuters
    • Ap