Kijken: vliegbewegingen boven Nederland voor en tijdens de NSS

Het vliegtuig met daarin president Ilham Aliyev van Azerbeidzjan kwam gisteren aan op vliegveld Schiphol. Foto ANP / Pool Sean

53 delegatieleiders, vijfduizend delegatieleden en tweeduizend journalisten. Allemaal zijn ze vandaag en morgen in Nederland voor de Nucleair Security Summit. Welke invloed dat op het luchtverkeer heeft, zie je in deze visualisatie.

Vanaf vanmiddag 12 uur mag niet meer boven Den Haag gevlogen worden. De Polderbaan op Schiphol dient als parkeerplaats voor regeringstoestellen, waardoor er een landingsbaan minder is. Twee F16’s zijn continu in de lucht om de veiligheid van staatshoofden te garanderen.

In onderstaande video zie je het verschil tussen het luchtverkeer op gewone, doorsnee dagen, het vliegverkeer een paar dagen voor de top én het vliegverkeer vandaag. Zo zie je bijvoorbeeld dat de vluchten de afgelopen nacht een ander patroon hadden, dat er maar één landingsbaan wordt gebruikt en dat het boven Den Haag opvallend rustig is. Het filmpje is gemaakt door Synerscope, een Nederlands bedrijf dat big data analyseert en visualiseert.

    • Mirjam Remie