Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Kijken: parodie op flitsbezoek Obama aan Rijksmuseum

Obama lacht voor De Nachtwacht.
Obama lacht voor De Nachtwacht. Foto AFP / Jerry Lampen

Het zal u niet zijn ontgaan. Obama bezocht vandaag het Rijksmuseum. Met helikopters werd hij voor de deur afgezet. Op het programma een korte rondleiding van een kwartier en natuurlijk een bezoek aan De Nachtwacht. Voer voor deze parodie.

Museumdirecteur Wim Pijbes legt in onderstaand filmpje een beetje onhandig uit dat je De Nachtwacht niet kan zien als je er met je rug naartoe staat. En “als je naar die vrouw links kijkt, lijkt het net of ze een klein geslachtsdeel heeft”, zegt de voiceover. Niet echt natuurlijk, maar wel grappig.

De parodie is gemaakt door BlendTV, “de uitlaatklep van een artdirector”. Die ging gisteren ook op een mooie manier in op de door Gerard Joling zelf de wereld in geholpen geruchten dat hij zou optreden bij de nucleaire top waarvoor Obama naar Nederland kwam.

Twitter avatar Blend_TV BlendTV Zou #joling weten dat hij morgen en dinsdag zware concurrentie gaat krijgen?
#nss #NSS2014 http://t.co/e1e078QZM2

Terug naar de realiteit. Obama toonde zich erg onder de indruk van het Rijksmuseum. De Nachtwacht was “met gemak de indrukwekkendste achtergrond” voor een speech die hij in zijn toesprakenloopbaan had meegemaakt. Ook feliciteerde hij Nederland met de goede schaatsprestaties tijdens de Olympische Spelen.

Kijk de toespraak hieronder terug: