In Malawi draagt niemand steunzolen

Foto Thinkstock

Eén op de tien Nederlanders heeft pijnlijke voeten. Bij de finish van de Nijmeegse Vierdaagse stond bewegingswetenschapper Niki Stolwijk (33) klaar met een loopmat. Honderd wandelaars sleepten zich daar blootsvoets nog wat extra meters overheen. Stolwijk bekeek welke pijn bij welk drukpatroon hoorde en maakte een gestandaardiseerde steunzool.

Waarom die loopmat?

Stolwijk: „We wilden weten of we met het drukpatroon kan voorspellen welke klachten iemand zal krijgen. Veel Vierdaagselopers krijgen binnen een paar dagen voetklachten die andere mensen in de loop van jaren ontwikkelen. Met speciale software konden we voeten van verschillende mensen, of diverse stappen van dezelfde persoon, goed met elkaar vergelijken.”

Wat deed je met die afdrukken?

„We hebben bij een grote groep mensen gekeken welke vorm van steunzool zij hadden, bij welke klacht, en of het hielp. Op basis daarvan kwamen we tot een basis-steunzool. Met de drukplaat en onze software is direct zichtbaar op welke plekken onder de middenvoet iemand ondersteuning nodig heeft. Die kunnen dan automatisch op de basiszool worden gemaakt. Deze gestandaardiseerde steunzool, InSole, hebben we met de Sint Maartenskliniek in Nijmegen ontwikkeld. Hij beviel een tweede groep Vierdaagselopers prima.”

Een dure op maat gemaakte steunzool is dus niet nodig?

„Voor mensen met pijn in hun voorvoet lijkt onze gestandaardiseerde zool even goed. Maar bij andere klachten, zoals rugklachten of diabetes, blijft een handgemaakte versie nodig. Met ons systeem baseer je de vorm van de zool alleen op objectieve gegevens van de drukmeting. Nu hangt de zool die je krijgt af van de interpretatie van de therapeut. Dan krijgen mensen met vergelijkbare klachten heel verschillende zolen.”

Podotherapeuten staan zeker te juichen?

„Niet echt, we stuiten op weerstand. Jammer, want we willen deze zolen graag verder ontwikkelen. Uittesten bij patiënten komt nu moeilijk van de grond. Gelukkig zien sommige voetexperts wel de voordelen. Deze zolen zijn sneller gemaakt. Als je een eigen freesmachine hebt staan, kun je ze binnen een half uur klaar hebben. Normaal duurt dat weken. Hierdoor zijn deze zolen veel goedkoper, en kunnen de therapeuten meer patiënten zien.”

Waarom draagt in Malawi niemand steunzolen?

„Daar is geen geld voor, maar er zijn ook weinig voetklachten. Hun voeten zijn platter, en ze wikkelen op een andere manier af. De druk is zo gelijkmatiger verdeeld over hun voetzolen. Ik heb vier maanden in een ziekenhuis in Malawi gewerkt. Daar zijn weinig verpleegsters, dus iedere patiënt brengt iemand mee die voor het eten zorgt en de was doet. Ik heb 77 van die vrijwilligers gevraagd om over mijn drukplaat heen te lopen. Als ik ze vroeg of ze wel eens last hadden van hun voeten, keken ze me stomverbaasd aan. ‘Kan dat dan?’”

    • Niki Korteweg