Huizen in Amsterdam ontruimd om verdacht voorwerp - niets gevonden

Bij een verkeerscontrole op de Lijnbaansgracht in Amsterdam is vannacht een verdacht voorwerp gevonden. Acht appartementen zijn uit voorzorg ontruimd. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie doet onderzoek naar het voorwerp, laat de politie weten.

Bij een verkeerscontrole op de Lijnbaansgracht in Amsterdam is vannacht een verdacht voorwerp gevonden. Acht omliggende appartementen zijn uit voorzorg ontruimd. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) doet onderzoek naar het voorwerp, laat de politie aan persbureau Novum weten.

Twitter avatar Politie_Adam Politie Amsterdam eo EOD verkent op Lijnbaansgracht voertuig van verkeerscontrole met verdacht voorwerp. Acht appartementen en Lijnsbaansgracht ontruimd.

Het voorwerp lag in een auto. De twee inzittenden van het voertuig zijn aangehouden. De Lijnbaansgracht is vanwege het onderzoek voor een deel afgezet.

De controle had volgens de politie niets te maken met het bezoek dat Obama vanochtend aan Amsterdam brengt of met de nucleaire top in Nederland die vandaag begint. Een politiewoordvoerder zei vanochtend op Radio 1:

“Dit was een gewone verkeerscontrole zoals we die wel vaker hebben en waarbij wel vaker verdachte voorwerpen worden aangetroffen. Er zijn geen aanwijzingen dat er een verband is met de nucleaire top.”

Update 7.30 uur: De politie meldt na onderzoek van de EOD dat het in het voertuig geen explosieven of andere gevaarlijke stoffen zijn gevonden. De Lijnbaansgracht kan dus weer worden vrijgegeven, de bewoners mogen terug naar huis:

Twitter avatar Politie_Adam Politie Amsterdam eo Geen explosieven of gevaarlijke stoffen aangetroffen voertuig Lijnbaansgracht. Politie stelt verder onderzoek in. Maatregelen opgeheven.

Om wat voor voorwerp het wel ging, wil de politie niet zeggen. De politie stelt een verder onderzoek in.

    • Anouk van Kampen